Exemplul PMB

Clădirea primăriei capitalei din bd. Elisabeta e în renovare de câteva luni. Funcționarii, în frunte cu Oprescu și al lui B 01 PMB (un A6 sau pe-acolo, dacă rețin corect), s-au mutat cu mic cu mare într-o clădire nouă de pe Splaiul Independeței unde închirierea spațiului costă 2,7 milioane de euro pe an. Sus pe monstrul de peste 10 etaje flutură în vânt steagul României, jos în stradă e jale.

Pentru că la fel ca mare parte din clădirile supra-etajate construite în ultimii ani, și clădirea primăriei București e lipsită de parcare. Știu asta nu pentru că aș avea ceva informații din subsolurile monstrului, ci pentru că dacă nici măcar numărul 01 al PMB nu are un loc de parcare decent, ci stă cocoțat pe trotuar, ceilalți nu au nicio șansă. Măcar Vanghelie și-a tras două locuri săpate în trotuar la sectorul 5, nu că ar fi de ajuns, dar e decent.

La primăria capitalei nu e nimic decent din punctul ăsta de vedere. Începând cu mașina lui Oprescu și continuând cu niște băeți cu Logane albe pe care scrie “Inspecție” cu care mă întâlnesc aproape în fiecare zi în trafic. Invariabil circulă pe banda de autobuze pe Elisabeta, invariabil fac stânga de pe prima bandă la podul Cotroceni. Totul ca să ajungă în fața primăriei și să-și urce hardughiile pe trotuar, acolo unde niște alți băeți au desenat câteva locuri de parcare cu vopsea albă. Fi-mi-ar silă.

Iar clădirea primăriei capitalei este desigur vizitată zilnic de un număr de persoane, care uneori mai vin și cu mașina. Prin urmare, nu numai trotuarul, ci și prima bandă, și trotuarul de vizavi sunt ocupate de diverși la orice oră din zi. Poze și explicații first hand, uite-aici, nefiind din fericire singura care observă monstruozități din astea.

Așa că hai să încercăm să facem ceva. Pe funcționari n-o să-i convingem niciodată să nu-și mai urce conservele pe trotuar, dar noi ăștia care avem treabă la primărie am putea să:

  • Ne plimbăm până acolo cu bicicleta sau cu rolele, Splaiul Independenței fiind o arteră cât de cât ok pentru astfel de activități. Cu excepția celor 200 m din fața primăriei unde pe pista de biciclete sunt urcate gipane (deși bordura trotuarului respectiv are vreo 10 cm).
  • Să luăm metroul până la Grozăvești (vreo 500 m) de mers pe jos sau până la Semănătoarea (Petrache Poenaru) dacă avem timp de mișcare.
  • Să ne suim în 601 sau 607 care au stații din km în km pe Splai. NB: autobuzele astea n-au circulat până nu și-a mutat Oprescu sediul aici, lăsând toată zona dependentă de metrou timp de vreo 6 luni.

Asta pentru că e mult prea simplu să ne uităm la alții și să-i înjurăm când și tu și eu ne-am duce la primărie și am ocupa aceleași “locuri de parcare”. Și pe bună dreptate, dacă de la oamenii din primărie nu poți să te aștepți la mai mult, de ce să ai pretenții de la un gigel de rând. Petiție anyone? 😀 Ștergătoare ridicate? Bombardat paznicii cu întrebări și sesizări? Făcut cu mâna la garcea pe motorete și tricicluri care se învârt pe acolo și explicat doleanțele? 021-9544? Statul (sic!) cu mâinile în buzunar n-o să ridice mașinile. 🙁