1. Taxa pentru circulație în centrul orașului. Când am auzit pentru prima oară că la Londra există așa ceva și că cineva a venit cu ideea de a aplica teoria și în București, am zis că e imposibil. Că nu e în regulă să limitezi accesul în zone publice și că am plăti niște bani cu care nu s-ar face, din nou, nimic.
A rămas imposibil, dar din cu totul alte motive: Bucureștiul nu e încă un oraș unde să te poți plimba pe jos și cu siguranță transportul public nu e ușor și plăcut de folosit.
Însă în ultima vreme, lucrurile se îmbunătățesc: centrul vechi devine loc de promenadă, piețele mari sunt amenajate pentru pietoni, răsar parcuri la colț de bloc.
Ce ziceți deci? Ar fi nevoie de o centură funcțională, de spații de parcare în zonele semi-centrale, de multă bunăvoință, dar și ce frumos ar fi să nu mai avem un centru îngropat sub mașini.
2. Amenzile pe nivel de venit. Sau pe clase auto. Din simplul motiv că pentru mine o amendă de trei puncte înseamnă destui bani ca să fiu mult mai atentă a doua oară. Pentru un proprietar de Lambo nu e decât o ieșire în oraș. Trebuie să doară ca să nu mai treci de 200 pe autostradă data viitoare.
Ce ziceți?
O prostie.
1-taxele stil “robin hood” sunt gresite din start, si in plus “jmekerii” (cei care au strans averi prin moduri frauduloase) rar au averile pe numele lor, deobicei pana si masinile sunt inmatriculate pe “matusi” si “veri”
2-o masina de genul seria 5 ar intra in categoria “lux”, dar daca e mai veche de 10-12 ani costa mai putin ca un logan nou
3-transportul public romanesc inca e transportul saracilor, iar pentru drumuri scurte si dese tot e mai prost decat masina, indiferent ce i-ar face (vezi orasele mari din europa de vest)
4-transportul individual ar putea fi si sub alte forme, nu doar cu masina. Eu pt oras mi-as cumpara o motocicleta mica (250-400cc), daca as avea “conditii” sa nu risc sa ma omoare de 10 ori intre 2 intersectii
@Stefan: masinile gen Seria 5 sunt “de lux” indiferent de varsta. Alea in care proprietarii nu bagabani sa le intretina se numesc pur si simplu “cazane”, nu “masini”.
@autoarea articolului (ca nu mai prind ce id ai aici): exemplul cu depasirea vitezei pe autostrada mi se pare tare nefericit, privind din prisma numarului de accidente pe care le-a provocat.
sa sti ca sunt de acord cu tine.Cand am auzit prima data de taxa pentru centru orasului am strigat(ma rog vocea interioara):” huo nu le mai ajunge acuma trebuie sa dau bani daca vreau sa ma plimb in centru ce nu am platit rovinieta” Acum daca stau bine sa ma gandesc cred ca ae singura posibilitate de a rezolva problema traficului central.Poate ca trebuie o infrastructura de parcari cu acces la statiile de metrou si ratb.Vrei sa mergi la job cu masina ? platesti Vrea firma la care lucrezi sa vii la job cu masina ?la fel .Ma rog la cum suntem noi ma gandesc ca vor aparea intermediarii care pt o suma modica vor declara ca locuiesti la ei (te vor lua in spatiu sa nu platesti taxa pt ca locuiesti de fapt in centru desi masina e de PH sau IF)
Si asta cu amenzile pe venit nu cred ca ar functiona la noi.Sunt multi care au firme ‘pe pierdere ‘ dar conduc suv-uri de peste 50k si oficial ei nu au nici un venit.Cred ca amenda pe clase ar face o treba conditia ca politia sa aiba acces la tabelele(sau formulele de calcul de la asigurari) de ex: conduci o masina de 5 ani care noua a costat 16k si are 140 mii de km. pt tine un punct amenda valoreaza 16000/5×14=228 lei. Altul conduce o masina la fel de veche si cu acelasi nr de km dar a costat dublu si amenda e dubla.Nu ma intereseaza pe numele cui e trecuta masina(poate sa fie si pe BG) amenda o primeste soferul.Calculul din ex de mai sus e unul elementar si stiu ca ar trebuii sa fie mult mai elaborat.(pt ca asa ar da toti km inainte la masina si ai vedea plin de masini cu 800 mii de km la bord desi au doar 2 ani)