Sisteme de trafic

17 octombrie, 2011
intersecţii, psihologia şoferului | 2 reacţii

Ca şoferi bucureşteni ne place să ne plângem de trafic mai mult decât le place englezilor să vorbească despre vreme. A venit toamna, s-a intensificat circulaţia, a început să plouă şi toată lumea şi-a tras umbrelă mobilă? E clar, traficul e naşpa, de-aia am voie să ajung prea târziu, să fiu nervos toată ziua şi să înjur de la prima oră.

Problema aici este că fiecare şofer nu se gândeşte decât la interesul propriu. Să fie verde atunci când ajunge în intersecţie. Să treacă repede de o zonă care de obicei e aglomerată, chiar dacă alţii stau la stop. Să îşi croiască drum prin intersecţii concepute astfel încât el să nu aştepte nici un minut. Să aibă prioritate. Să ajungă înaintea tuturor.

Apoi se plânge. Că semafoarele nu sunt coordonate, că intersecţiile sunt prost gestionate, că poliţia rutieră nu face nimic, că alţii se bagă aiurea în faţa lui şi sunt toţi nişte nesimţiţi. Trăind în România, s-ar putea chiar să aibă dreptate.

Ceea ce nu trebuie să uităm însă este că sistemele de trafic sunt concepute astfel încât toată lumea să beneficieze de pe urma lor. Ideea esenţială nu este ca tu să ajungi mai repede la destinaţie, ci să asigure un timp optim pentru toţi cei implicaţi în aceeaşi situaţie de trafic.

Să luăm un exemplu simplu: acum câţiva ani când au început să se instaleze sensuri giratorii cam peste tot în ţară, toată lumea a început să înjure. Că sunt mai puţin eficiente decât semafoarele, că te fac să pierzi vremea, că riscul de accident e mai mare. Sigur că în situaţia în care ai fi prins un semafor pe verde, ai fi trecut prin intersecţie mai repede decât dacă stai să acorzi prioritate aşa cum faci acum.

Numai că nu asta e ideea. Problema pe care încearcă autorităţile să o rezolve prin sensuri giratorii nu e recordul tău de timp până la destinaţie. Este funcţionarea optimă pentru toată lumea. Şi da, dacă toată lumea e obligată să încetinească şi să acorde prioritate, per total traficul se mişcă mai bine decât dacă ar exista un semafor.

Aşa că da, e posibil să existe scăpări, să nu fie semafoarele coordonate corect sau să fie poliţistul din intersecţie complet idiot, dar cel mai probabil nimeni nu se gândeşte la tine, ci la binele general. Ţine minte asta data viitoare când ajungi într-o intersecţie stupidă.

În teorie există cineva care se ocupă de toate astea, le gândeşte, le pune pe hârtie, le implementează. Nu ştiu unde, nu ştiu cine, dar cu siguranţă mi-ar plăcea un job de genul ăsta 😀

Reacții

2 reacții la “Sisteme de trafic”

  1. whatafy pe 17 octombrie 2011 11:17

    Pana ce nu vor fi autostrazi nu vom reusi sa facem nimic. Orice lege va fi incalcata.

  2. pif pe 19 octombrie 2011 10:47

    Dar ce te face să crezi că pe autostradă nu se încalcă legile?

Lasă un comentariu
  • Ars poetica

    În 2007 căutam un loc de dat cu capul pentru că traficul de Bucureşti devenise insuportabil. Între timp lucrurile s-au schimbat - în bine! - iar azi dintrafic.net a devenit un loc de discuţii despre întâmplările ieşite din comun în trafic, despre psihologia şoferului şi despre cum să facem oraşul mai frumos.