Keep your mind on the road

12 octombrie, 2011
psihologia şoferului | Comentarii?

Acum câţiva ani mă amuzam teribil când purtam un tricou — un produs promoţional Subaru — cu un text fără echivoc pe piept: Keep your eyes on the road! Lăsând gluma la o parte şi ignorând complet comentariile răutăcioase despre tricoul meu, sfatul era perfect competent: dacă nu eşti atent la ce se întâmplă pe stradă atunci când conduci, şansele sunt cu atât mai mari să faci un accident.

Mai mult, atenţia de care vorbim aici nu se reduce la direcţia în care îţi e îndreptată privirea, ci se referă mai ales la gândurile care îţi trec prin cap. Nu e de ajuns să priveşti înainte, trebuie să fii acolo şi cu urechile şi cu sinapsele, mai ales cu mâinile şi picioarele. Pentru că:

Dacă nu eşti cercetător ştiinţific, condusul e cel mai complicat lucru pe care îl vei face azi

Sunt două moduri în care îţi poate fi distrasă atenţia la volan:

1. Automatismele. Mai ales atunci când mergi pe acelaşi drum în fiecare zi există toate şansele să intri în transă şi să te trezeşti acasă fără nicio amintire relevantă despre drumul parcurs. Deşi este perfect normal, şi probabil că nici n-ai putea să traversezi oraşul dacă nu ai avea un automatism (ar fi prea complicat şi stresant pentru creier), e şi foarte periculos. Automatismele implică cunoştinţe pe care le ai deja, de exemplu despre starea drumului. Există posibilitatea ca neprevăzutul (maşini staţionate, gropi noi, copii care traversează aiurea) să nu fie înregistrat de creier şi să te transformi în vinovat fără să ştii ce s-a întâmplat de fapt.
Sfat: încearcă să te concentrezi atunci când conduci, chiar dacă ştii drumul foarte bine, chiar dacă eşti pe autostradă. Păstrează autimatismele pentru secvenţa de pedale, pentru schimbatul vitezei şi frână când vezi roşu în faţa ochilor. Nu presupune niciodată că drumul de azi va fi exact ca cel de ieri. Sau schimbă-l. Poate găseşti o scurtătură pe care nu şi-a imaginat-o încă nimeni.

2. Activităţile paralele. Vorbitul la telefon, chiar şi cu hands-free (!), e cea mai periculoasă dintre ele. N-am înţeles niciodată de ce e legal, din moment ce e dovedit ştiinţific că vorbitul (deci ideea de a te concentra la altceva în afara drumului) e mult mai dăunător decât condusul cu o mână. Creierul uman nu este conceput pentru multitasking! Pur şi simplu e imposibil să fii la fel de concentrat la două activităţi paralele, iar dacă vorbitul preia cea mai mare parte din acitivitatea cerebrală, pentru condus intră în funcţiune automatismele, iar asta ştim deja unde duce.

Dar nu este vorba numai de telefon. Evită să cauţi lucruri în geantă, să schimb cd-ul, să fumezi la volan şi altele. Concentrează-te pe condus. Dacă ai ajuns aici, înseamnă că îţi place, iar dacă îţi place n-ai nici un motiv să te bucuri de fiecare minut în maşină. 😀

Sfat: trage pe dreapta dacă trebuie neapărat să răspunzi la telefon; poate pierzi cinci minute pe drum, dar salvezi o viaţă. Pregăteşte-te pentru orice călătorie cu muzică, apă, geamuri curate şi oglinzi aranjate înainte de a porni la drum. Bucură-te că eşti la volan şi ignoră alte activităţi. Nu, faptul că trăim într-un oraş supra-aglomerat unde mai mult se stă decât se merge nu e o scuză valabilă — pentru asta s-au inventat audiobooks.

Uite-aşa, revenind la faimosul meu tricou, Keep your mind on the road! ar fi fost un mesaj mai demn de luat în seamă. Pentru că de cele mai multe ori nu privirea îţi e distrasă de la drum, ci celelalte simţuri şi abilităţi necesare condusului.

Reacții

Lasă un comentariu
  • Ars poetica

    În 2007 căutam un loc de dat cu capul pentru că traficul de Bucureşti devenise insuportabil. Între timp lucrurile s-au schimbat - în bine! - iar azi dintrafic.net a devenit un loc de discuţii despre întâmplările ieşite din comun în trafic, despre psihologia şoferului şi despre cum să facem oraşul mai frumos.