Cum e cu Pasajul Basarab

Știm că se construiește, știm că au fost probleme cu demolările și cu electricitatea de prin zonă, dar nu ne interesează. Ne-ar interesa să fie gata, dar se pare că mai avem de așteptat. De fapt, nu suntem singurii, se pare că și alții așteaptă finalizarea Pasajului Basarab de vreo doi ani.

Cea mai recentă găselniță e închiderea completă a podului Grozăvești. S-a întâmplat într-o luni de iulie, când nu mai erau studenți cărora să li se blocheze accesul în Regie. Și ni s-a spus că durează două luni, din care una a trecut, iar pe cealaltă o așteptăm cu interes să se scurgă (probabil ca să putem să ne plângem din nou că termenele astea nu se respectă niciodată).

Până atunci însă, trebuie să găsim căi ocolitoare, iar dacă drumul spre serviciu te obligă să treci în fiecare dimineață prin zonă, chestia asta devine vitală. Sigur că cel mai simplu e să iei metroul — deși aud că și în subteran se lucrează și la Unirea nu se poate face trecerea dintre magistrale. Dar e vorba despre trafic și șoferi, prin urmare căutăm soluții supraterane.

1. Pe la dreapta:

Pe la dreapta de destul de simplu, pentru că se poate folosi parcarea Carrefour Orhideea. De la podul Cotroceni se merge înainte și se ignoră atenționările de drum blocat, se intră în parcare și se iese în șoseaua Plevnei. Am observat că parcarea e deschisă mai nou și noaptea, așa că mă gândesc că e soluție viabilă 24/7. După ieșirea de la Carrefour se intră într-un sens giratoriu provizoriu și se urmăresc semnele. Se iese în șoseaua Orhideelor și se face iar dreapta atunci când se blochează drumul. Așa ajungem în Regie, unde se poate lăsa mașina și traversa Dâmbovița cu pejosul. Alternativ se poate bea ieftin tare!

2. Pe la stânga

Cum punctele de interes sunt în principal pe partea cealaltă a Dâmboviței, aceasta ar fi opțiunea cea mai des utilizată. În primul rând e bine de știut că între Podul Cotroceni și Podul Grozăvești se circulă pe ambele sensuri pe partea cu Petromul (senul înspre Eroilor). În al doilea rând, dacă facem stânga la Podul Cotroceni și ajungem la Piața Leul putem foarte ușor ieși pe splai între Grozăvești și Semănătoarea. Bulevardul Vasile Milea e teoretic tot închis. Practic în intersecție e un panou mare care spune că OMV te așteaptă și că se poate ajunge până la el :). Așa că odată ce-am ignorat avertismentele cu Permis numai riveranilor, ajungem chiar la baza Podului Grozăvești, de unde drumul te ghidează natural înspre prima ieșire pe splai.

Ambele variante au fost testate la ora 7 dimineața și noaptea târziu și, vară fiind, se circulă ca-n brânză. La ora 18:00 se aglomerază intersecția de la Leul, dar de obicei e un garcea care descurcă problema. Sperăm că până se întoarce puhoiul de oameni din vacanță vom aveam acces măcar pe pod, dacă la pasaj se pare că mai avem de salivat niște luni bune.