Lectia de condus #2

Pentru ca unii dintre noi petrec timp indelungat si in afara orasului, ca doar nu reuseam sa parcurg cei 5000 de km de luna trecuta doar in Bucuresti, astazi vom vorbi despre abilitatea pe care orice sofer ar trebui sa o aiba, aceea de a face o depasire in conditii bune, atat pentru el cat si pentru fraierii aialalti care se gasesc pe acelasi drum cu el: depasirea.

In primul rand, cred ca stie toata lumea cand are voie sa depaseasca si cand nu. Nu voi accentua discutia in directia asta, mai ales ca pe drumurile nationale si europene marcajul este destul de clar. Voi discuta mai mult de metoda si e abordare. Depasirea este un procedeu prin care un vehicul mai rapid trece in fata altuia mai incet, nu este o metoda prin care sa se numara oulale. Mai mult, mai rapid nu inseamna “cu mai multi cai putere” ci inseamna “care circula mai repede”. Nu conteaza viteza exacta a vehiculelor, nu esti mai ciumeg sau mai plin de spirit civic daca te pui in fata unuia care circula cu doua sute la ora. Daca crezi asa ceva, te rog frumos sa inchizi internetul si sa il votezi pe Gigi. Multumesc!

Daca stii chestiile de mai sus, multe nu am ce sa iti zic, in afara de metoda. Se intampla de multe ori, pe drumurile noastre in majoritate cu o singura banda pe sens, sa circuli multa vreme in spatele unui vehicul mai incet, cum ar fi un tir sau tractor, si drumul sa fie fara vizibilitate, cu linie continua. In atare conditii, ceea ce NU TREBUIE SA FACI este sa mergi la doi metri in spatele respectivului, cum face tipul de mai jos:

261020091115

In felul asta ma obligi pe mine, care sunt in spatele tau sa va depasesc pe amandoi o data, ceea ce ar fi oarecum gresit din punct de vedere legal si muuult mai dificl din punct de vedere tehnic. As avea de strabatut o distanta mult mai mare pe sens opus. Altfel, din punctul tau de vedere, cand vei prinde liber din fata si linie intrerupta, vei avea nevoie sa accelerezi pe contrasens si nu vei putea accelera in spatele tirului. Ce credeti ca s-ar intampla in cazul in care s-ar termina dunga continua in cazul de mai sus? Va zic eu, soferul ar observa asta de abia tarziu (camionul ii inchide unghiul), dupa ce va observa va trebui sa iasa pe contrasens (dupa ce s-a asigurat ca nu vine nimeni) si sa inceapa accelerarea in vederea depasirii acolo.

Pentru o depasire rapida si fara griji, ar trebui sa aveti in fata ceva asemanator cu poza urmatoare:

261020091116

Practic, atunci cand vei vedea din timp, in fata tirului, ca se termina dunga continua. Vei putea lua o decizie mai devreme. Vei sti cand e timpul sa accelerezi sau nu. Vei mai putea, in acelasi timp, sa accelerezi in spatele tirului, chiar vine un vehicul din sens contrar si sa iti sincronizezi iesirea pe contrasens exact dupa momentul in care respectivul a trecut de tine. Practic, timpul petrecut pe partea cealalta va fi mult mai mic decat in primul caz.

PS: Da, intre cele doua poze, am prins o portiune scurta in care nu venea nimic din fata, suficenta sa il depasesc pe tipul cu Fordul de Olt si sa il oblig sa ma lase in fata lui. Da, poate nu ar fi trebuit sa fac asta, dar a fost in interesul stiintei. 🙂