Radare. Noi dotari ale Politiei.

Pe forumul Politisti.ro a aparut acum doua saptamani informatia ca Politia Romana va fi dotata cu masini noi si radare noi.

Ministerul de Interne va achizitiona cu fonduri europene un lot de 2.000 de autovehicule dotare cu aparate radar ce se pretind a face parte din ultimele generații utilizate de politiile din Europa.
Toate vor fi Dacii Logan MCV, cu motoare 1,5 dci de 86 CP, dotate cu:

* geamuri electrice
* ABS
* aer conditionat
* blocurile optice pe capota
* sirena, girofar si proiectoare, precum si difuzoare de 100 W
* etilotest
* statie de emisie-recepție fixa și mobila
* set de cauciucuri de vara
* set de cauciucuri de iarna

Aparatele radar sunt fabricate in Marea Britanie, au camere video mai performante, iar pe langa antena radar, poseda și un dispozitiv GPS care menționeaza cu exactitate locul unde actiona aparatul. Noile aparate radar au posibilitatea de a monitoriza separat fiecare sens de circulatie.
Camerele video au o optică mai performantă (26x) si sunt dotate cu sistem de filmare in infrarosu oferind posibilitatea actionarii si in zone neiluminate.
De asemenea aparatele radar stocheaza informatiile pe hard-disk si pot functiona in regim “stand-by” perioada in care aparatul nu emite unde si il face aproape imposibil de dectat de catre detectoarele radar

Tot acolo apar si cateva poze cu draciile . Ce e de retinut e ca masinile sunt toate Logan MCV (masina de carat varza) si se remarca printr-o camera si un display pe bord. Unii le-au vazut deja in trafic (cel putin eu am facut-o), dar doar un oras.

Desi producatorul declara ca distanta de detectie este de o mila, ramane de vazut la cat se va ajunge in practica.

Alte informatii esentiale:
Echipamentele sunt capabile sa masoare viteze in ambele directii, sa recunoasca vehiculul care se deplaseaza cu viteza cel mai mare, sa efectueze masuratori in mod POP (popular numit “instant-on”), sa determine si sa inregistreze locul masuratorii prin intermediul GPS-ului, sa filmeze in intuneric si, aparent, functioneaza (tot) in banda K (ca si vechile Python II de pe Passaturi si Loganurile actuale).

2 thoughts on “Radare. Noi dotari ale Politiei.”

 1. Vreti sa vedeti cit de performante sint “noile” radare ale politiei romane – beeIII construite de MPH? De fapt nu sint chiar asa de noi, modelul in cauza este aparut de prin 2000, prin anul 2003 introducind aceasta noua functie POP on (sau instant ON) si pe alt model de-al lor – Enforcer. Accesati linkul de mai jos si va veti convinge, articolul cu pricina este aparut in 2004:

  http://www.radartest.com/article.asp?articleid=9080

  Asadar orice detector mai nou cu functie de POP on (instant ON) o sa detecteze “noile” radare ale politiei romane in timp util.
  Este numai o psihoza creata de fatucile (vorba lui Mircea Badea) cu microfon in fata de pe la stiri alimentata de declaratiile de senzational (nedetectabile… ha ha) ale agentilor de politie intervievati.

  Si daca o sa va documentati mai temeinic o sa aflati probabil ca “noua” functie Pop ON cu care sint echipate radarele politiei nici nu este prea legala. In linkul de mai sus se face referire la legislatia americana de la acea vreme (2004), dar s-ar putea sa avem surpriza sa nu fie legale nici in romania lui 2010.

  Astept si parerea vostra si mai ales experientele avute dupa intalnirea cu ele in trafic. Multumesc.

 2. Vreau sa fac o precizare: am scris oarecum gresit in text, Pop On nu e acelasi lucru cu Instant On. Pop On e o chestie automata, Instant On se paote face si manual.

  Altfel, legalitatea nu este in lege ci in aprobarea de model a instrumentului de masura.