Şi afară plouă, plouă…

24 mai, 2010
Necategorizat | Comentarii?

Încă din copilărie ştiu că în Bucureşti plouă pe sectoare. Dacă se inunda Tineretului, cu siguranţă la Piaţa Romană era soare. Dacă era furtună în 1 Mai, pe şoseaua Văcăreşti era totul de un calm proverbial, cel dinainte furtunii, cu siguranţă. Cert e că întotdeauna aveam timp să ajung din parc în casă înainte să înceapă să toarne. 😀

Am locuit aproape toată viaţa într-o groapă, un cartier construit de-a lungul unei şosele săpate într-un deal. Sigur că pare de domeniul fantasticului ca în Bucureşti să existe dealuri şi văi, dar e perfect posibil, iar efectele sunt evidente. Mai mult de atât, locuiam vizavi de o mlaştină. Transformată la suprafaţă în parc pe la sfârşitul anilor ’80, fundătura respectivă şi-a păstrat însă caraterul „acvatic” în sensul că dacă plouă cât de puţin parcul se transformă în heleşteu, lacul din apropiere dă pe-afară iar şoseaua (ditai bulevardul cu 2 benzi pe sens) devine o continuare normală a acestuia.

Aşa că n-am nevoie, cu tot respectul, să mi se spună on national TV că bulevardul Tineretului e iar inundat, că Apa Nova se ocupă, că stă poliţia la Şincai să nu mai treacă nimeni şi că vai! pietonii au fost stropiţi de maşinile care treceau prin bălţi cu viteză. Ar fi însă ceva dacă nu s-ar întâmpla de fiecare dată când toarnă un pic mai tare.

Sâmbătă am ajuns în cartier după ce se oprise furtuna. Am ocolit în cunoştinţă de cauză bulevardul, am tras două cruci când am cotit pe străduţă ştiind perfect în faţa cărui pom se adună apa şi am ajuns acasă safe and sound. Iar dacă în Tineretului nu mai ploua, conform axiomei cu care am început, prin alte părţi era prăpăd. Ce nu ştiam, de exemplu, e cum se inundă intersecţia de la Baba Novac, în care apropo, se lucrează, sunt decopertate vreo 4 benzi:

Sau că parcarea mea actuală se poate transforma în lac cât ai zice peşte (sorry for the bad joke :P), nici că la baza blocului se pot aduna vreo 20 cm de apă care inundă garaje şi udă ditai fundaţie de bloc rezistent. Şi nici cum e să te depăşească un taximetrist nesimţit prin dreapta şi să te acopere efectiv cu apă astfel încât pentru 30 de secunde nu se mai vede nimic în nicio direcţie.


(iar poza de mai sus e făcută în vârful unui deal)

Aşa că dacă deplângea cineva Bucureştiul că nu are ieşire la mare sau la Dunăre, eu mă gândesc serios să-mi fac cadou o barcă pneumatică. Pentru că nu se ştie niciodată când n-o să mai pot să ies din casă sau din parcare. 😛

Reacții

Lasă un comentariu
  • Ars poetica

    În 2007 căutam un loc de dat cu capul pentru că traficul de Bucureşti devenise insuportabil. Între timp lucrurile s-au schimbat - în bine! - iar azi dintrafic.net a devenit un loc de discuţii despre întâmplările ieşite din comun în trafic, despre psihologia şoferului şi despre cum să facem oraşul mai frumos.