Permis de conducere acum 70 de ani

12 iulie, 2010
Necategorizat | 4 reacţii

Bunicul meu a obţinut categoriile B şi C în februarie 1940. Ştiu asta pentru că am în faţă ultimul document, care atestă că în 1997 era încă apt pentru condus şi pe care scrie mare data de la care îşi practica meseria. Undeva prin anii ’60 a primit şi dreptul de a conduce autobuze şi tiruri, rămânând cu un mare x pentru motociclete, motorete, tractoare, tramvaie şi troleibuze. Oricum ar fi, peste 70 de ani aş vrea să le am pe toate. 😀

Stăteam şi mă gândeam cum se dădea examenul de conducere acum 70 de ani. De fapt, mă întreb dacă exista vreo procedură, sau pur şi simplu era un drept acordat celor care aveau acces la un autovehicul şi ceva experienţă cu el. Oare trebuia să ştii cum funcţionează? Şi dacă da, pe ce maşină exact se dădea examenul?

Mai mult de atât, vă imaginaţi traficul de Bucureşti în 1940?! De la bunicul, fost taximetrist, şofer pe la ministere şi ambasade, ştiu că maşinile erau un lux. Îmi povestea că lucra într-o vreme pe un taxi şi avea staţia la Piaţa Romană, undeva în faţa KFC-ului de azi. Lesne de imaginat că atunci nu se punea problema unei parcări ticsite şi a unui bulevard cu 4 benzi pe sens plin la orice oră. Probabil în afară de taxiuri mai existau câteva maşini care tulburau liniştea urbei în miez de zi.

Tot bunicul îmi povestea cum nişte ani mai târziu ajunsese să conducă pe autostrăzile din Austria şi mergea cu 220 la oră cu un BMW. Posibil o exagerare, dar ceea ce ştiu cu siguranţă e că undeva pe la sfârşitul anilor ’80 un ţânc de copul şi de sex feminin pe deasupra era constant oasepete pe la Ciclop şi prin parcarea subterană de la Intercontinental. Pentru că pe acolo avea bunicul treabă cu maşina ambasadei. 😀

Iar dacă eu pot vorbi doar din amintirile altora pe care oricum nu prea am de unde să le împrospătez, vă recomand blogul Volga Neagră şi posturile despre maşinile anilor 1940. În mod clar acum 70 de ani un permis de conducere era o raritate, iar o maşină cu atât mai mult.

Reacții

4 reacții la “Permis de conducere acum 70 de ani”

 1. josh pe 13 iulie 2010 10:44

  da sigur tir-uri nu camion nu deloc tir ca la tarani

 2. pif pe 13 iulie 2010 23:37

  Pai pentru ca e o diferenta intre categoria C si E.

 3. volganeagra pe 6 octombrie 2010 13:34

  Multumesc pentru link!

  In anii 30 in Romania era o masina pentur cca. 250 locuitori. Cam 80 la suta erau americane. Dupa razboi, nu s-a ajuns la numarul asta pana prin anii 60, masinile fiind bunuri burgheze. Numai elita circula cu masina, oamenii cat de cat prosperi se mandreau cu o motocicleta ruseasca.

 4. Cristi pe 7 septembrie 2011 22:56

  Va salut,
  daca va intereseaza am un permis de conducere din 1940. Interesant este ca pe langa datele conducatorului auto si „pedepse suferire de titular” , apar si cateva art din legea de atunci. se pedepsea „iuteala” mai mare de 25 km pe ora in localitate, intrecerile cu alte vehicule si deasemenea era sanctionat cu pana la 1000 lei cel ce nu vesteste (suna) la bifurcari de drumuri.
  Cristi

Lasă un comentariu
 • Ars poetica

  În 2007 căutam un loc de dat cu capul pentru că traficul de Bucureşti devenise insuportabil. Între timp lucrurile s-au schimbat - în bine! - iar azi dintrafic.net a devenit un loc de discuţii despre întâmplările ieşite din comun în trafic, despre psihologia şoferului şi despre cum să facem oraşul mai frumos.