Misterul mașinilor înmatriculate în Bulgaria

Știm de câțiva ani că înmatriculările în Bulgaria sunt o mafie legală în România. Cred că prima dată am auzit de oameni care își fac formele legale în țara vecină că-i mai bine acum vreo 4 ani — erau mangalioți care știau bine cu ce se mănâncă treaba. Și de atunci s-a tot extins “mafia”, în București, probabil la greu în Giurgiu și alte zone sudice.

Explicația e simplă: e mai ieftin decât la noi. Un search superficial pe Google întoarce pagini întregi de rezultate, firmulițe și personaje care se ocupă de toată birocrația pentru 5-600 de euro. Nu numai că poți să-ți cumperi o mașină vechiuță din vest și s-o folosești fără să plătești taxele alea verzi care enervează pe toată lumea, dar băieții se ocupă și de rezidența ta temporară în Bulgaria sau de transferul mașinii pe alt nume în caz că n-ai energie pentru asemenea aventuri.

Nu știu cât de eficient e, în sensul că nu îmi e foarte clar cât de mare e economia, problema mea e alta. Vara asta s-au înmulțit mașinile înmatriculate în Bulgaria în ultimul hal. În București, da. Chestia e că parcă sunt toate la fel: mașină născută în anii ’90, eventual un pic șleampătă, condusă nebunește de un bărbat de vârstă mijlocie. Nu-i bai, că am văzut și câte-o femeie, conducând la fel de aiurea. Adică oamenii ăștia parcă nu conduc ca la București, prea îți taie fața, prea nu țin banda, prea habar n-au pe unde ar trebui să se încadreze ca să le fie simplu.

Și-atunci, mă întreb: or fi bulgari pe bune sau doar băeți de-ai noștri care au făcut o economie? Și dacă sunt de-ai lor —  ce caută pe la noi și de ce au numai mașini dubioase și de ce conduc ca pe tarla? Voi știți ceva?