Misterul maşinilor înmatriculate în Bulgaria

24 august, 2010
Necategorizat | Comentarii?

Ştim de câţiva ani că înmatriculările în Bulgaria sunt o mafie legală în România. Cred că prima dată am auzit de oameni care îşi fac formele legale în ţara vecină că-i mai bine acum vreo 4 ani — erau mangalioţi care ştiau bine cu ce se mănâncă treaba. Şi de atunci s-a tot extins „mafia”, în Bucureşti, probabil la greu în Giurgiu şi alte zone sudice.

Explicaţia e simplă: e mai ieftin decât la noi. Un search superficial pe Google întoarce pagini întregi de rezultate, firmuliţe şi personaje care se ocupă de toată birocraţia pentru 5-600 de euro. Nu numai că poţi să-ţi cumperi o maşină vechiuţă din vest şi s-o foloseşti fără să plăteşti taxele alea verzi care enervează pe toată lumea, dar băieţii se ocupă şi de rezidenţa ta temporară în Bulgaria sau de transferul maşinii pe alt nume în caz că n-ai energie pentru asemenea aventuri.

Nu ştiu cât de eficient e, în sensul că nu îmi e foarte clar cât de mare e economia, problema mea e alta. Vara asta s-au înmulţit maşinile înmatriculate în Bulgaria în ultimul hal. În Bucureşti, da. Chestia e că parcă sunt toate la fel: maşină născută în anii ’90, eventual un pic şleampătă, condusă nebuneşte de un bărbat de vârstă mijlocie. Nu-i bai, că am văzut şi câte-o femeie, conducând la fel de aiurea. Adică oamenii ăştia parcă nu conduc ca la Bucureşti, prea îţi taie faţa, prea nu ţin banda, prea habar n-au pe unde ar trebui să se încadreze ca să le fie simplu.

Şi-atunci, mă întreb: or fi bulgari pe bune sau doar băeţi de-ai noştri care au făcut o economie? Şi dacă sunt de-ai lor —  ce caută pe la noi şi de ce au numai maşini dubioase şi de ce conduc ca pe tarla? Voi ştiţi ceva?

Reacții

Lasă un comentariu
  • Ars poetica

    În 2007 căutam un loc de dat cu capul pentru că traficul de Bucureşti devenise insuportabil. Între timp lucrurile s-au schimbat - în bine! - iar azi dintrafic.net a devenit un loc de discuţii despre întâmplările ieşite din comun în trafic, despre psihologia şoferului şi despre cum să facem oraşul mai frumos.