Să-i pedepsim, dar cum?

Într-o vreme tot făceam poze mașinilor parcate nesimțit și le turnam pe blog, le mai lăsam meltenilor câte un bilețel dulce când îi vedeam pe pista de biciclete și mă tot chinuiam să-i dau în gât. Ba îmi mai și sunam fostul prieten polițist când îmi găseam mașina blocată și se lăsa cu amenzi. Era, cred, încă pe vremea când simțeam că mașinile o să sufoce pur și simplu traficul din București. Înainte de criză și înainte să se mai trezească parcă un pic bunul simț în șoferi.

Acum nu-mi e foarte clar dacă mi-a crescut toleranța la manifestările astea, dacă s-au împuținat sau dacă pur și simplu nu mai am timp să colind colțurile de străzi și trotuarele devenite parcări în același stil. Cert e că nesimțiti încă există, așa cum ne povestește blonda care gândește.

Ce faci, deci, când stai la stop și intră unul în tine? Păi dacă daunele sunt insignifiante și n-a fost cu rea intenție, pleci mai departe. În București nu merită să te stresezi pentru o zgârietură pentru că i se poate întâmpla oricui, pe loc sau în mers, cu intenție sau fără. Poți să ți-o faci și singur, poate să sară o piatră, poate să se întâmple orice. De-aia există asigurare.

Dacă e cu rea intenție, se complică treaba. Pentru că te enervezi. Te enervezi până în pânzele albe, iar dacă autorul mai și fuge de la locul accidentului, deja avem o problemă. Iar dacă o reclamație la poliție e too much of a fuss (deși o văd ca singură soluție, plus că la coadă la secția accidente ușoare te calmezi grupa mare), încerci să-l pedepsești pe nesimțit.

Și totuși cum? Faima online nu cred că are prea mult efect. Poate doar dacă se enervează omul că i-ai dat numărul de la mașină pe blog și începe să te sâcâie și mai tare. Altfel, șansele ca cineva să recunoască numărul ăluia în trafic și să se ducă să-i dea două după ceafă sunt minime.

Poți să încerci să-l faci de râs pe net, ceea ce poate funcționează (pe principiul pitzipoanca și cocalari), dacă e un om care frecventează mediul ăsta. Dacă are o Dacie mai bătrână ca tine, e mai greu.

Ce-aș încerca să fac ar fi să popularizez cazul cu ajutorul poliției (nu degeaba sunt ei și pe Twitter și pe FB) și poate de-aici iese ceva constructiv și in real life. Și probabil că aș mai trece prin aceeași intersecție la aceeași oră, cine știe cum ar reacționa un proprietar de Dacie mai slab de înger. 😀

Revenind la online: cum îi pedepsim pe nesimțiții din trafic cu ajutorul blogurilor? Am parcat de-a-n pulea e cam mort, dintrafic se vrea pozitiv și poate cineva ar trebui să centralizeze all the bitching around the blogosphere. Just my tuppence worth.