Să-i pedepsim, dar cum?

25 august, 2010
Necategorizat | Comentarii?

Într-o vreme tot făceam poze maşinilor parcate nesimţit şi le turnam pe blog, le mai lăsam meltenilor câte un bileţel dulce când îi vedeam pe pista de biciclete şi mă tot chinuiam să-i dau în gât. Ba îmi mai şi sunam fostul prieten poliţist când îmi găseam maşina blocată şi se lăsa cu amenzi. Era, cred, încă pe vremea când simţeam că maşinile o să sufoce pur şi simplu traficul din Bucureşti. Înainte de criză şi înainte să se mai trezească parcă un pic bunul simţ în şoferi.

Acum nu-mi e foarte clar dacă mi-a crescut toleranţa la manifestările astea, dacă s-au împuţinat sau dacă pur şi simplu nu mai am timp să colind colţurile de străzi şi trotuarele devenite parcări în acelaşi stil. Cert e că nesimţiti încă există, aşa cum ne povesteşte blonda care gândeşte.

Ce faci, deci, când stai la stop şi intră unul în tine? Păi dacă daunele sunt insignifiante şi n-a fost cu rea intenţie, pleci mai departe. În Bucureşti nu merită să te stresezi pentru o zgârietură pentru că i se poate întâmpla oricui, pe loc sau în mers, cu intenţie sau fără. Poţi să ţi-o faci şi singur, poate să sară o piatră, poate să se întâmple orice. De-aia există asigurare.

Dacă e cu rea intenţie, se complică treaba. Pentru că te enervezi. Te enervezi până în pânzele albe, iar dacă autorul mai şi fuge de la locul accidentului, deja avem o problemă. Iar dacă o reclamaţie la poliţie e too much of a fuss (deşi o văd ca singură soluţie, plus că la coadă la secţia accidente uşoare te calmezi grupa mare), încerci să-l pedepseşti pe nesimţit.

Şi totuşi cum? Faima online nu cred că are prea mult efect. Poate doar dacă se enervează omul că i-ai dat numărul de la maşină pe blog şi începe să te sâcâie şi mai tare. Altfel, şansele ca cineva să recunoască numărul ăluia în trafic şi să se ducă să-i dea două după ceafă sunt minime.

Poţi să încerci să-l faci de râs pe net, ceea ce poate funcţionează (pe principiul pitzipoanca şi cocalari), dacă e un om care frecventează mediul ăsta. Dacă are o Dacie mai bătrână ca tine, e mai greu.

Ce-aş încerca să fac ar fi să popularizez cazul cu ajutorul poliţiei (nu degeaba sunt ei şi pe Twitter şi pe FB) şi poate de-aici iese ceva constructiv şi in real life. Şi probabil că aş mai trece prin aceeaşi intersecţie la aceeaşi oră, cine ştie cum ar reacţiona un proprietar de Dacie mai slab de înger. 😀

Revenind la online: cum îi pedepsim pe nesimţiţii din trafic cu ajutorul blogurilor? Am parcat de-a-n pulea e cam mort, dintrafic se vrea pozitiv şi poate cineva ar trebui să centralizeze all the bitching around the blogosphere. Just my tuppence worth.

Reacții

Lasă un comentariu
  • Ars poetica

    În 2007 căutam un loc de dat cu capul pentru că traficul de Bucureşti devenise insuportabil. Între timp lucrurile s-au schimbat - în bine! - iar azi dintrafic.net a devenit un loc de discuţii despre întâmplările ieşite din comun în trafic, despre psihologia şoferului şi despre cum să facem oraşul mai frumos.