Maşinile, tot urâte

19 septembrie, 2010
maşini | 4 reacţii

Designerii de haine s-au pliat pe aşteptările şi starea de spirit a publicului lovit de criză şi în sfârşit pot să mă uit la o prezentare de modă fără să mă gândesc că n-aş purta hainele respective nici singură acasă. Parcă e mai bine, parcă e mai simplu, mai logic, mai cu spaţii albe şi sens.

În schimb designerii de maşini nu ştiu ce învârt. Nu numai că există deja sute şi zeci de mii de modele care fac acelaşi lucru, numai că se cheamă altfel, dar cele noi sunt mai urâte ca niciodată. Nu sunt un fan, trebuie să recunosc, nici al prezentărilor de modă, nici al maşinilor — adică noaptea când nu pot să adorm mai degrabă mă uit la un film sau citesc beletristică decât să mă învârt pe net după poze cu haine şi maşini. Şi totuşi.

M-am trezit zilele trecute în drum spre serviciu în spatele noului Chevrolet Spark. De ceeee? De ce arată ca un extraterestru cu grila aia imensă pe faţă de zici că a moştenit-o de la fraţii mai mari şi americani? De ce are becurile din spate ridicate de parcă îl trage cineva de fund în sus? Mai ales, de ce scrie pe el SPARK 1.5 când eu nu găsesc nicăieri pe net modele mai mari de 1.2? Jur că văd o bunică conducând unul verde brotăcel (culoare super pentru maşini, nu ziceţi?) şi strecurându-se printre benzi la semafor. Aaaah.

Şi apoi sunt ăştia de la Ford. Pentru mine au fost întotdeauna o marcă respectabilă. Maşini bune şi trainice, design oke, foarte pe gustul meu la primele generaţii chiar. Şi-apoi a venit generaţia a treia. Ţin minte cum m-am crucit acum un an când am văzut la Top Gear cum arată noua Fiesta.  M-am uitat şi a doua oară şi excluzând din nou varianta verde brotăcel am zis ok, era nevoie de un facelift. Numai că băieţii au mers mai departe şi fac şi un nou Focus, care îmi pare rău, dar este tot ce n-ar trebui să fie un Focus la nivel de design. Iar ce mă roade cel mai tare e fontul pe care îl folosesc acum pentru eticheta cu modelul de pe fundul autovehiculului. Like what’s that supposed to be? Aaaaah.

În sfârşit, mai am o dramă. Ce vrea Ford Kuga să fie? Un fel de Focus dar mai offroadish, ok. Au mai încercat şi alţii, degeaba. E useless, e fără sens, e pe lângă, e urât. Mai departe mai ziceţi şi voi.

Disclaimer: în articolul ăsta vorbim doar despre design.

Reacții

4 reacții la “Maşinile, tot urâte”

 1. Freesys pe 21 septembrie 2010 12:10

  Majoritatea marcilor europene, dupa ultimele modele lansate, imi lasa impresia ca participa la concursul de design „Masina care seamana cel mai mult cu Honda Civic”. HatchBack umflat cu bot tip Prova intoarsa. (exemple unde doar sigla face diferenta:Seat Leon, Renault Megane, Opel Astra, Ford Fiesta etc)

 2. nashu_mare pe 21 septembrie 2010 23:01

  Da, dar Honda Civic ramane in continuare cea mai urata masina din cele enumerate. Concurenta nu are niciun rost.

 3. pif pe 21 septembrie 2010 23:28

  C’mon, Civic e chiar draguta daca te uiti la noile specimene.

  @Freesys Iar marcile asiatice sunt la fel ca alea europene IMHO. Pana la urma Mazda 3 e mai SF decat Astra si de fapt e aceeasi masina. Nu mai bine un muscle car de la mama lor?

 4. Freesys pe 22 septembrie 2010 14:38

  Pai Mustang GT sau Corvette Stingray sa ne luam pana la urma… dar are cineva programul de pomeni la PETROM?

Lasă un comentariu
 • Ars poetica

  În 2007 căutam un loc de dat cu capul pentru că traficul de Bucureşti devenise insuportabil. Între timp lucrurile s-au schimbat - în bine! - iar azi dintrafic.net a devenit un loc de discuţii despre întâmplările ieşite din comun în trafic, despre psihologia şoferului şi despre cum să facem oraşul mai frumos.