10 sfaturi pentru a circula iarna în siguranţă

24 ianuarie, 2011
sfaturi | 1 reacţie

1. Cumpără-ţi anvelope de iarnă şi montează-le în noiembrie. Faimoasa lege nu e chiar un mare bullshit, dacă ai pretenţia să circuli prin oraş sau prin ţară pe perioada iernii. Nu trebuie să fie foarte scumpe (eu m-am înţeles foarte bine cu Fulda anul ăsta), dar dacă sunt no-name aşteaptă-te să le schimbi după 1-2 sezoane.

2. Ţine în maşină o lopată şi o mătură (sau perie). Dacă vara stau bine şi în portbagaj, pe perioada iernii ar trebui să le ai la îndemână – pe bancheta din spate, sub scaun, unde ai loc. Nu ştii niciodată când ai nevoie de ele şi nu poţi să deschizi portbagajul îngheţat.

3. Deszăpezeşte constant maşina. Chiar dacă nu ţi-ai cumpărat anvelope de iarnă şi nu ieşi în trafic, încearcă să o scoţi de sub zăpadă cât mai repede posibil. Dacă zăpada e proaspătă, e şi moale şi e mai uşor de dat jos decât un strat de gheaţă. Totuşi, nu arunca mormane de zăpadă în stradă sau pe locurile vecinilor. 🙂

4. Nu pleca cu maşina necurăţată. Nimic nu e mai periculos decât să nu vezi prin geamurile automobilului. Dă drumul la căldură şi curăţă luneta şi parbizul. Apoi şterge oglinzile, geamurile laterale şi neapărat farurile. Dacă ai timp, curăţă complet maşina – nu vrei să te trezeşti la semafor cu un munte de zăpadă pe parbriz, căzut de pe acoperiş.

5. Menţine temperatura constantă în maşină. Eu dau căldura la maxim până se încălzeşte şi se dezabureşte complet, apoi fac un pic de răcoare. Nu schimba temperatura brusc, pentru că se vor aburi geamurile la loc. De semenea, A/C-ul n-are niciun rost.

6. Circulă preventiv. Cascadoriile în trafic nu-şi au rostul pe timp de iarnă. Mergi cu viteză constantă, nu schimba brusc benzile şi lasă depăşirile de coloană pentru la vară. Încearcă să mergi pe unde vezi asfaltul – nu numai că sub zăpadă s-ar putea să fie un strat de polei, dar sarea aruncată de cei care curăţă vor transforma invariabil drumurile în schwaitzer, nu vrei să rămâi fără o roată în plin viscol.

7. Atenţie la frânele bruşte. Din aceeaşi serie, încearcă să frânezi în trepte pentru a evita alunecarea şi pentru a îi da timp celui din spate să facă aceeaşi manevră. Dacă tu ai cauciucuri de iarnă, nu înseamnă că şi celălalt e la fel de prevăzător. Chiar dacă îţi cunoşti maşina, iarna e alt animal – cauciucurile şi jantele sunt îngheţate, asfaltul la fel. Foloseşte pe cât posibil frâna de motor!

8. Nu te speria dacă derapezi. Frânează uşor pentru a nu ajunge în situaţia asta în primul rând, dar dacă simţi că pierzi controlul, întoarce uşor de volan în direcţia în care a luat-o şi maşina. Drifting is fun!! Dar nu pe stradă…

9. Ai grijă să ai destulă benzină în rezervor. Ştiu că s-a scumpit, dar iarna vremea nu e tocmai previzibilă. Chiar dacă nu pleci din oraş, există posibilitatea să rămâi blocat pe undeva şi nu, cerşitul de benzină în intersecţie nu e sexy. În perioada asta mă asigur că mai am 80-100 de km prin oraş până la zero, nu se ştie niciodată.

10. Dacă din cele de mai sus nu ai măcar anvelope de iarnă, ia metroul!! E mai sigur pentru toată lumea. 😛

Reacții

1 reacție la “10 sfaturi pentru a circula iarna în siguranţă”

  1. nashu_mare pe 24 ianuarie 2011 11:44

    AC-ul nu e chiar fara rost, doar ca nu trebuie sa il folosesti non stop. O sa scriu un tutorial despre utilizarea climatizarii in curand, ca l-am promis cuiva pe tuităr.

Lasă un comentariu
  • Ars poetica

    În 2007 căutam un loc de dat cu capul pentru că traficul de Bucureşti devenise insuportabil. Între timp lucrurile s-au schimbat - în bine! - iar azi dintrafic.net a devenit un loc de discuţii despre întâmplările ieşite din comun în trafic, despre psihologia şoferului şi despre cum să facem oraşul mai frumos.