5 momente când în trafic nu e aglomerat

Chiar dacă susțin în continuare că cea mai bună metoda pentru a scăpa de traficul din Bcurești sunt scurtăturile (cu alte cuvinte cunoașterea avansată a configurației stradale), am observat că evitarea orelor de vârf poate fi la fel de productivă, dacă programul îți permite. Să vedem deci când și pe unde se circulă normal.

1. Noaptea. Pare la mintea cocoșului, pentru că dacă lumea nu lucrează noaptea, înseamnă că stă acasă și doarme. De fapt, am observat că în ultimii ani noaptea bucureșteană a devenit din ce în ce mai scurtă. Aglomerat e și la 10 noaptea și uneori până după miezul nopții – mai ales în weekend. Iar dimineața la 7 fix, multe străzi principale sunt deja blocate de cozi la semafoare. Prin urmare, noaptea în trafic se reduce la 7-8 ore, undeva între 23 și 7. Cu cât ai treabă mai departe de centru, cu atât perioada “liberă” e mai lungă. În schimb, dacă te învârți pe la Unirii, Universitate, Piața Victoriei, peisajul s-ar putea să nu difere foarte mult de cel din timpul zilei.

Avantaje: Ei bine, nu prea sunt mașini, multă lume doarme în oraș la ora aia. Poți merge lejer cu viteza legală (sau mai repede) și de cele mai multe ori nu prea ajungi să stai la semafor – unele dintre ele funcționează pe galben intermitent noaptea. Dacă te gândești că n-ai ce face noaptea în oraș, think again – există hipermarketuri deschise non-stop și săli de fitness cu program prelungit, ca să nu mai vorbim de cafenele, restaurante și bodegi.

Dezavantaje: Adevărul e că lumea chiar doarme noaptea și așa ar trebui să faci și tu. 😛 Cei care nu dorm sunt probabil puștii teribiliști care n-au de ce să se trezească a doua zi, cu care cu siguranță nu vrei să te iei la întrecere pe marile bulevarde. Unde mai pui că tot noaptea umblă și poliția cu radare, iar tentația de a apăsa accelerația când orașul e gol e mare.

2. Weekend. Principiul e același: la sfârșitul săptămânii cei mai mulți bucureșteni nu lucrează, prin urmare străzile sunt mai goale. Dacă teoria se aplică duminica, sâmbăta povestea e un pic diferită: conform tradițiilor, pe la 10 dimineața se merge la cumpărături, iar la prânz în vizită. Nu de puține ori am plecat relaxată de-acasă știind că e sâmbătă, ca să-mi pierd apoi jumătate de oră cu două semafoare. O categorie specială sunt weekendurile de vară, când trei sferturi din mașini se mută pe litoral. O plăcere.

Avantaje: Nu numai că ceilalți nu-și mută mașinile din parcarea de acasă în cea de la birou, dar nici tu nu trebuie să faci asta. Prin urmare ai timp să te plimbi prin oraș cu mașina ca să rezolvi alte probleme: cumpărături, vizite, programări la doctor sau la coafor. De cele mai multe ori parcările din centru vor fi libere (dar nu și cele din mall-uri sau din apropierea piețelor). Atenție însă la parcagii de ocazie, mai ales sâmbăta seara.

Dezavantaje: Dacă ai lucrat toată săptămâna, poate preferi să nu ieși din casă în weekend. Încearcă măcar să îți organizezi programul de somn astfel încât să ai timp să te ocupi și de alte lucruri cu un minim de timp petrecut în trafic. Dacă vrei la mall, mergi sâmbăta dimineața, iar dacă te duci în parc — ai putea totuși să lași mașina acasă. Atenție în schimb la șoferii de weekend (știi tu, mama, bunicul) care s-ar putea să nu fie obișnuiți cu traficul și să-l încurce mai mult decât e.

3. Sărbători legale și evenimente speciale. Șmecheria cu sărbătorile e că cei mai mulți bucureșteni adoptați fug la mama acasă în alte orașe. Prin urmare, nu numai că e ca în weekend, dar o parte din mașini sunt deja de mult în afara Bucureștiului. Iar când spun evenimente speciale îmi aduc aminte de Summit-ul din 2008, de exemplu, când toată presa a țipat să iasă lumea din București pentru a putea forma un culoar pentru autorități. Că până la urmă a fost mai aglomerat decât de obicei, e altă poveste.

Avantaje: Nu prea ai cum să dai greș. De sărbători, Bucureștiul e doar al Bucureștenilor. Bulevarde libere, parcări cât cuprinde și gratis, câte un nene sau tanti pierduți în peisaj. Până și poliția e mai îngăduitoare în zilele astea, iar radarele lipsă.

Dezavantaje: Dacă spun sărbători, nu mă refer la 24 decembrie când toți amețiții blochează orașul pentru cumpărături de ultim moment. Plus că la români de sărbători se bea, așa că dacă în dimineața de Crăciun ai ca partener de trafic un nene inofensiv, până seara se poate transforma ori în nene amețit, ori în nevastă care n-a mai pus mâna pe covrig de la Crăciunul trecut.

4. Dimineața foarte devreme. Prin asta înțeleg undeva între 6:30 și 7:30, în funcție de locul de plecare. Nu multă lume își începe programul la 8 ca să aibă motiv să iasă din casă așa repede, prin urmare ai putea să o iei pur și simplu înaintea tuturor (eu am făcut asta cel puțin un an, în fiecare zi). Străzile sunt semi-goale (dacă nu te întinzi prea mult în intervalul ăsta orar), locurile de parcare berechet la destinație și ziua întragă înainte. Poate descoperi că ești a morning person și reușești să-ți faci jumătate din treaba de la birou până vin ceilalți. Sau poate decizi că e mai bine să bei cafeaua de dimineață după ce ajungi la destinație și nu înaine.

Avantaje: E liber. Ești forțat să te trezești și să nu mai apeși pe snooze până la prânz. Și mai ales, e liber 😀

Dezavantaje: I know you’re not a morning person. În plus, s-au mai gândit și alții la schema asta, s-ar putea să ieși din casă la 7:00 fix – degeaba.

5. Ora 9:00 dimineața. Poate e o surpriză, dar e o concluzie trasă după doi ani de experimentat ajunsul la serviciu la timp. Dacă ora 9 a devenit ora standard la care cei mai mulți bucureșteni încep munca, înseamnă că la ora aia sunt deja la birou – oricum, nu pe stradă. Din experiențele mele, dacă plec la 9 de acasă fac la fel de mult până la birou ca atunci când plec la 7 (adică vreo 20 de minute). E fascinant să vezi cum se golește brusc orașul, nu mai stai la niciun stop la Universitate și practic exonomisești 30-60 de minute din viață 😀

Avantaje: Evidente – pleci dimineața de acasă și nu stai în trafic. Și totuși e destul de dimineață încât să ajungi la o oră rezonabilă la serviciu. În funcție de traseu, ora perfectă poate să varieze – în cartierele semi-centrale o să fie deja liber la 9 fără un sfert, iar prin centru se aglomerează la loc undeva după 9:30. Poți să experimentezi și să alegi ora ideală.

Dezavantaje: Cu siguranță nu vei ajunge la 9:00 la servicu. 😛 Dar poate se negociază cu șeful, dacă promiți să stai jumătate de oră peste program. În plus, la 9:30 deja toate locurile de parcare din centru sunt pline – îți trebuie un noroc chior ca să mai găsești ceva fără plată. În schimb în zone mai obscure (gen Izvor, Piața Constituției, orice zonă fără clădiri de birouri) poți parca fără probleme.

Atenție: același principiu nu funcționează și pentru ora 17 sau ora 19, vom vedea în alt articol de ce.

Sumarizând, oricând e mai bine să ieși în oraș decât atunci când pleacă lumea de la serviciu și când se întoarce. În mod curios oamenii nu par să lucreze prea mult – doar și între 8 dimineața și  seara e plin de ambuteiaje. Dar pentru astea există scurtături.

One thought on “5 momente când în trafic nu e aglomerat”

  1. noaptea intre orele 1 si 5 e foarte foarte liber is intre orele 9 si 11 poti circula relativ lejer, in rest cojmar