5 momente când în trafic nu e aglomerat

29 ianuarie, 2011
sfaturi | Comentarii?

Chiar dacă susţin în continuare că cea mai bună metoda pentru a scăpa de traficul din Bcureşti sunt scurtăturile (cu alte cuvinte cunoaşterea avansată a configuraţiei stradale), am observat că evitarea orelor de vârf poate fi la fel de productivă, dacă programul îţi permite. Să vedem deci când şi pe unde se circulă normal.

1. Noaptea. Pare la mintea cocoşului, pentru că dacă lumea nu lucrează noaptea, înseamnă că stă acasă şi doarme. De fapt, am observat că în ultimii ani noaptea bucureşteană a devenit din ce în ce mai scurtă. Aglomerat e şi la 10 noaptea şi uneori până după miezul nopţii – mai ales în weekend. Iar dimineaţa la 7 fix, multe străzi principale sunt deja blocate de cozi la semafoare. Prin urmare, noaptea în trafic se reduce la 7-8 ore, undeva între 23 şi 7. Cu cât ai treabă mai departe de centru, cu atât perioada „liberă” e mai lungă. În schimb, dacă te învârţi pe la Unirii, Universitate, Piaţa Victoriei, peisajul s-ar putea să nu difere foarte mult de cel din timpul zilei.

Avantaje: Ei bine, nu prea sunt maşini, multă lume doarme în oraş la ora aia. Poţi merge lejer cu viteza legală (sau mai repede) şi de cele mai multe ori nu prea ajungi să stai la semafor – unele dintre ele funcţionează pe galben intermitent noaptea. Dacă te gândeşti că n-ai ce face noaptea în oraş, think again – există hipermarketuri deschise non-stop şi săli de fitness cu program prelungit, ca să nu mai vorbim de cafenele, restaurante şi bodegi.

Dezavantaje: Adevărul e că lumea chiar doarme noaptea şi aşa ar trebui să faci şi tu. 😛 Cei care nu dorm sunt probabil puştii teribilişti care n-au de ce să se trezească a doua zi, cu care cu siguranţă nu vrei să te iei la întrecere pe marile bulevarde. Unde mai pui că tot noaptea umblă şi poliţia cu radare, iar tentaţia de a apăsa acceleraţia când oraşul e gol e mare.

2. Weekend. Principiul e acelaşi: la sfârşitul săptămânii cei mai mulţi bucureşteni nu lucrează, prin urmare străzile sunt mai goale. Dacă teoria se aplică duminica, sâmbăta povestea e un pic diferită: conform tradiţiilor, pe la 10 dimineaţa se merge la cumpărături, iar la prânz în vizită. Nu de puţine ori am plecat relaxată de-acasă ştiind că e sâmbătă, ca să-mi pierd apoi jumătate de oră cu două semafoare. O categorie specială sunt weekendurile de vară, când trei sferturi din maşini se mută pe litoral. O plăcere.

Avantaje: Nu numai că ceilalţi nu-şi mută maşinile din parcarea de acasă în cea de la birou, dar nici tu nu trebuie să faci asta. Prin urmare ai timp să te plimbi prin oraş cu maşina ca să rezolvi alte probleme: cumpărături, vizite, programări la doctor sau la coafor. De cele mai multe ori parcările din centru vor fi libere (dar nu şi cele din mall-uri sau din apropierea pieţelor). Atenţie însă la parcagii de ocazie, mai ales sâmbăta seara.

Dezavantaje: Dacă ai lucrat toată săptămâna, poate preferi să nu ieşi din casă în weekend. Încearcă măcar să îţi organizezi programul de somn astfel încât să ai timp să te ocupi şi de alte lucruri cu un minim de timp petrecut în trafic. Dacă vrei la mall, mergi sâmbăta dimineaţa, iar dacă te duci în parc — ai putea totuşi să laşi maşina acasă. Atenţie în schimb la şoferii de weekend (ştii tu, mama, bunicul) care s-ar putea să nu fie obişnuiţi cu traficul şi să-l încurce mai mult decât e.

3. Sărbători legale şi evenimente speciale. Şmecheria cu sărbătorile e că cei mai mulţi bucureşteni adoptaţi fug la mama acasă în alte oraşe. Prin urmare, nu numai că e ca în weekend, dar o parte din maşini sunt deja de mult în afara Bucureştiului. Iar când spun evenimente speciale îmi aduc aminte de Summit-ul din 2008, de exemplu, când toată presa a ţipat să iasă lumea din Bucureşti pentru a putea forma un culoar pentru autorităţi. Că până la urmă a fost mai aglomerat decât de obicei, e altă poveste.

Avantaje: Nu prea ai cum să dai greş. De sărbători, Bucureştiul e doar al Bucureştenilor. Bulevarde libere, parcări cât cuprinde şi gratis, câte un nene sau tanti pierduţi în peisaj. Până şi poliţia e mai îngăduitoare în zilele astea, iar radarele lipsă.

Dezavantaje: Dacă spun sărbători, nu mă refer la 24 decembrie când toţi ameţiţii blochează oraşul pentru cumpărături de ultim moment. Plus că la români de sărbători se bea, aşa că dacă în dimineaţa de Crăciun ai ca partener de trafic un nene inofensiv, până seara se poate transforma ori în nene ameţit, ori în nevastă care n-a mai pus mâna pe covrig de la Crăciunul trecut.

4. Dimineaţa foarte devreme. Prin asta înţeleg undeva între 6:30 şi 7:30, în funcţie de locul de plecare. Nu multă lume îşi începe programul la 8 ca să aibă motiv să iasă din casă aşa repede, prin urmare ai putea să o iei pur şi simplu înaintea tuturor (eu am făcut asta cel puţin un an, în fiecare zi). Străzile sunt semi-goale (dacă nu te întinzi prea mult în intervalul ăsta orar), locurile de parcare berechet la destinaţie şi ziua întragă înainte. Poate descoperi că eşti a morning person şi reuşeşti să-ţi faci jumătate din treaba de la birou până vin ceilalţi. Sau poate decizi că e mai bine să bei cafeaua de dimineaţă după ce ajungi la destinaţie şi nu înaine.

Avantaje: E liber. Eşti forţat să te trezeşti şi să nu mai apeşi pe snooze până la prânz. Şi mai ales, e liber 😀

Dezavantaje: I know you’re not a morning person. În plus, s-au mai gândit şi alţii la schema asta, s-ar putea să ieşi din casă la 7:00 fix – degeaba.

5. Ora 9:00 dimineaţa. Poate e o surpriză, dar e o concluzie trasă după doi ani de experimentat ajunsul la serviciu la timp. Dacă ora 9 a devenit ora standard la care cei mai mulţi bucureşteni încep munca, înseamnă că la ora aia sunt deja la birou – oricum, nu pe stradă. Din experienţele mele, dacă plec la 9 de acasă fac la fel de mult până la birou ca atunci când plec la 7 (adică vreo 20 de minute). E fascinant să vezi cum se goleşte brusc oraşul, nu mai stai la niciun stop la Universitate şi practic exonomiseşti 30-60 de minute din viaţă 😀

Avantaje: Evidente – pleci dimineaţa de acasă şi nu stai în trafic. Şi totuşi e destul de dimineaţă încât să ajungi la o oră rezonabilă la serviciu. În funcţie de traseu, ora perfectă poate să varieze – în cartierele semi-centrale o să fie deja liber la 9 fără un sfert, iar prin centru se aglomerează la loc undeva după 9:30. Poţi să experimentezi şi să alegi ora ideală.

Dezavantaje: Cu siguranţă nu vei ajunge la 9:00 la servicu. 😛 Dar poate se negociază cu şeful, dacă promiţi să stai jumătate de oră peste program. În plus, la 9:30 deja toate locurile de parcare din centru sunt pline – îţi trebuie un noroc chior ca să mai găseşti ceva fără plată. În schimb în zone mai obscure (gen Izvor, Piaţa Constituţiei, orice zonă fără clădiri de birouri) poţi parca fără probleme.

Atenţie: acelaşi principiu nu funcţionează şi pentru ora 17 sau ora 19, vom vedea în alt articol de ce.

Sumarizând, oricând e mai bine să ieşi în oraş decât atunci când pleacă lumea de la serviciu şi când se întoarce. În mod curios oamenii nu par să lucreze prea mult – doar şi între 8 dimineaţa şi  seara e plin de ambuteiaje. Dar pentru astea există scurtături.

Reacții

Nicio reacție la “5 momente când în trafic nu e aglomerat”

  1. randu pe 31 iulie 2013 10:50

    noaptea intre orele 1 si 5 e foarte foarte liber is intre orele 9 si 11 poti circula relativ lejer, in rest cojmar

Lasă un comentariu
  • Ars poetica

    În 2007 căutam un loc de dat cu capul pentru că traficul de Bucureşti devenise insuportabil. Între timp lucrurile s-au schimbat - în bine! - iar azi dintrafic.net a devenit un loc de discuţii despre întâmplările ieşite din comun în trafic, despre psihologia şoferului şi despre cum să facem oraşul mai frumos.