Logica traficului de București

Analizând harababura provocată de construcția pasajului Mihai Bravu (apropo, e degaba, nu credeți?) mi-am dat seama că în București nicio zi nu-i ca următoarea și că de multe ori nu contează dacă e în timpul săptămânii sau în weekend, dacă e dimineața la 8 sau după-masa. Până la urmă e o chestie de noroc sau o trabă de logică întortocheată.

Observații:

  1. Luni e mai puțin aglomerat ca marți. Poate pentru că multe lume își prelungește weekendul, poate pentru că toți se trezesc devreme sau poate pentru că există superstiții despre traficul de luni (așa cum există despre banii dați luni). Cert e că în fiecare marți îmi dau seama că ieri era mai bine în trafic.
  2. Sâmbăta e o zi din săptămâna de lucru. Pentru că toată lumea merge la cumpărături sau la piață, pentru că seara se iese în oraș (ceea ce înseamnă că parcările din centru sunt iar pline, mai ales după dispariția celei de la BCR – Universitate, doar ieșit în oraș = ieșit în centrul vechi).
  3. Între 17 și 20 mai bine nu ieși în oraș cu mașina. Am avut multă vreme impresia că se aglomerează de fapt pe la 6 seara, când plecam eu de la muncă. No way. Toată săptămâna trecută am experimentat traversatul orașului la 5 după-masa și a fost aproape la fel de nasol ca și o oră mai târziu. Iar dacă vrei să te plimbi după 19 – alege o rută dinspre cartiere spre centru. În principiu lumea se duce acasă la ora respectivă.
  4. Dacă o intersecție e aglomerată, nu înseamnă că și următoarea va fi la fel. De fapt, de cele mai multe ori, nu e. Pur și simplu pentru că mașinile nu prea reușesc să treacă de prima intersecție. 😛
  5. Dacă dimineața ai ajuns repede la serviciu, nu înseamnă că și seara vei reuși aceeași performanță. Nu știu cum se întâmplă, dar de fiecare dată când am senzația că today is a good day for traffic, rămân blocată pe undeva la întoarcere. De exemplu, imediat după Crăciun: trafic lejer dimineața pentru că toată lumea e încă în vacanță, în schimb la 6 seara erau tot atâtea mașini în oraș cât într-o zi normală.

Voi ce-ați mai observat?

One thought on “Logica traficului de București”

  1. Cea mai tare remarcă e aceea cu ‘luni e mai puțin aglomerat decît marți’ – și cît e de adevărată!
    Aș zice că, în general, după o zi foarte-foarte aglomerată, aproape sigur urmează una mai lejeră…