Logica traficului de Bucureşti

31 ianuarie, 2011
sfaturi | 1 reacţie

Analizând harababura provocată de construcţia pasajului Mihai Bravu (apropo, e degaba, nu credeţi?) mi-am dat seama că în Bucureşti nicio zi nu-i ca următoarea şi că de multe ori nu contează dacă e în timpul săptămânii sau în weekend, dacă e dimineaţa la 8 sau după-masa. Până la urmă e o chestie de noroc sau o trabă de logică întortocheată.

Observaţii:

 1. Luni e mai puţin aglomerat ca marţi. Poate pentru că multe lume îşi prelungeşte weekendul, poate pentru că toţi se trezesc devreme sau poate pentru că există superstiţii despre traficul de luni (aşa cum există despre banii daţi luni). Cert e că în fiecare marţi îmi dau seama că ieri era mai bine în trafic.
 2. Sâmbăta e o zi din săptămâna de lucru. Pentru că toată lumea merge la cumpărături sau la piaţă, pentru că seara se iese în oraş (ceea ce înseamnă că parcările din centru sunt iar pline, mai ales după dispariţia celei de la BCR – Universitate, doar ieşit în oraş = ieşit în centrul vechi).
 3. Între 17 şi 20 mai bine nu ieşi în oraş cu maşina. Am avut multă vreme impresia că se aglomerează de fapt pe la 6 seara, când plecam eu de la muncă. No way. Toată săptămâna trecută am experimentat traversatul oraşului la 5 după-masa şi a fost aproape la fel de nasol ca şi o oră mai târziu. Iar dacă vrei să te plimbi după 19 – alege o rută dinspre cartiere spre centru. În principiu lumea se duce acasă la ora respectivă.
 4. Dacă o intersecţie e aglomerată, nu înseamnă că şi următoarea va fi la fel. De fapt, de cele mai multe ori, nu e. Pur şi simplu pentru că maşinile nu prea reuşesc să treacă de prima intersecţie. 😛
 5. Dacă dimineaţa ai ajuns repede la serviciu, nu înseamnă că şi seara vei reuşi aceeaşi performanţă. Nu ştiu cum se întâmplă, dar de fiecare dată când am senzaţia că today is a good day for traffic, rămân blocată pe undeva la întoarcere. De exemplu, imediat după Crăciun: trafic lejer dimineaţa pentru că toată lumea e încă în vacanţă, în schimb la 6 seara erau tot atâtea maşini în oraş cât într-o zi normală.

Voi ce-aţi mai observat?

Reacții

1 reacție la “Logica traficului de Bucureşti”

 1. hm pe 3 februarie 2011 11:35

  Cea mai tare remarcă e aceea cu ‘luni e mai puţin aglomerat decît marţi’ – şi cît e de adevărată!
  Aş zice că, în general, după o zi foarte-foarte aglomerată, aproape sigur urmează una mai lejeră…

Lasă un comentariu
 • Ars poetica

  În 2007 căutam un loc de dat cu capul pentru că traficul de Bucureşti devenise insuportabil. Între timp lucrurile s-au schimbat - în bine! - iar azi dintrafic.net a devenit un loc de discuţii despre întâmplările ieşite din comun în trafic, despre psihologia şoferului şi despre cum să facem oraşul mai frumos.