Cum e de fapt pe Transalpina

19 august, 2011
poveşti | 3 reacţii

Mai mişto decât în poze!

Ştiam de multă vreme de drumul care şerpuieşte prin munţi şi e mai înalt decât Transfăgărăşanul, dar auzisem că nu e *tocmai* asfaltat. Prin urmare, ca un city-rat ce mă aflu, nici nu m-am gândit că ar putea fi o destinaţie de vacanţă sau de weekend.

Dar aşa cum Transfăgărăşanul a fost popularizat masiv de vizita celor de la Top Gear, Transalpina a devenit la modă după ce au început lucrările de asfaltare. Deja vara trecută ştiam din surse sigure că se poate urca cu maşină de oraş, numai că vremea excursiilor pe drumuri necunoscute trecuse deja.

Şi-aşa a venit vara lui 2011, am plecat iar în vacanţă la explorat România şi prima destinaţie pe listă a fost Transalpina.

Detalii tehnice se găsesc pe transalpina.biz, mai important e cum e acolo sus în creierii munţilor. 🙂

Transalpina

Transalpina - Staţiunea Rânca

Personal nu mi s-a părut un drum greu, deşi l-am început la Novaci în judeţul Gorj într-o după-masă aproape de ora 5 şi cu restul plimbărilor din ziua respectivă am acumulat 13 ore de condus. Din satul Novaci drumul începe să urce, ajunge în staţiunea Rânca (înţeleg că e mega-mişto pentru ski, nu ştiu, nu practic) şi apoi continuă la deal prin Pasul Urdele până fizic nu mai ai unde să urci.

Din punct de vedere al şofatului, şoseaua îţi poate da reacţii diverse: ori ţi se face frică pentru că ai în faţă zeci de serpentine proaspăt asfaltate, dar FĂRĂ nicio altă instalaţie de siguranţă; ori ţi se pare greu, pentru că e la munte; ori nu e o brânză aşa mare, ba chiar pe Transfăgărăşan ar putea să fie mai periculos din cauza dobitocilor parcaţi în buza prăpastiei în fiecare curbă.

Transalpina

Transalpina - Pasul Urdele

Din punct de vedere al peisajului, însă, e impresionant. În punctul cel mai înalt (am văzut un indicator cu 2142m, nu ştiu dacă am mers şi mai sus) eşti pur şi simplu deasupra lumii şi cu lumea la picioare. Şi e atât de linişte încât îţi auzi gândurile sau tovarăşii de drum care şuşotesc zece metri mai încolo. E o senzaţie imposibil de experimentat în oraş sau în orice altă zonă mai populată.

Apoi drumul coboară. Iar serpentine, bucăţi de câţiva kilometri neasfaltate. La Obârşia Lotrului întâlneşti o urmă de civilizaţie şi poţi schimba destinaţia: spre Sebeş înainte, Voineasa la dreapta şi Petroşani la stânga. Munţii odată coborâţi, nu vei mai avea parte de aceleaşi privelişti: cea de-a doua parte a drumului continuă printre păduri şi utilaje de asfaltare. În loc de asfalt sunt pietre; în loc de munţi, sunt păduri şi lacul Oaşa.

Pentru că planurile spuneau că aveam să dormim în Mărginimea Sibiului, nu am urmat traseul original al Transalpinei ce se încheie la Sebeş. De la Şugag am cotit la dreapta spre Jina pentru încă 7km de drum neasfaltat. Dar acolo deja ştii că ai trecut munţii şi nu-ţi rămâne să te bucuri decât de satele săseşti din Mărginimea Sibiului, de un apus printre dealuri şi de cerut indicaţii localnicilor pentru a ajunge la destinaţie târziu în noapte. 🙂

Pe Transalpina am învăţat maşina să zboare:

Transalpina

Transalpina - unde maşinile învaţă să zboare

Merită Transalpina? Sigur că da. Din nou, cu o maşină de oraş — chipurile cu garda mai joasă decât altele — n-am avut nicio problemă. Se poate pargurge lejer un traseu de o zi cu plecare şi întoarcere în Bucureşti (pe valea Oltului de exemplu), dar mai amuzat ar fi să dormiţi o noapte pe undeva aproape de Sibiu sau de Sebeş şi să vă întoarceţi a doua zi. Pe Transfăgărăşan, de ce nu? 😛

Reacții

3 reacții la “Cum e de fapt pe Transalpina”

 1. nashu_mare pe 23 august 2011 13:10

  Inseamna ca nu ai avut placerea sa treci prin cariera de piatra. E o senzatie stranie: astepti vreo 10 minute sa sparga baietii cativa bolovani prin munte si sa ii treaca prin concasor. E misto. Serios.

  Tot asa, spre Sebes, din loc in loc, si-au adus aminte de abia dupa ce au asfaltat ca trebuie sa monteze si niste canale de aductiune pe sub sosea, asa ca soseaua e sparta transversal si se circula doar pe cate un sens in dreptul sparturilor.

 2. carmen pe 2 septembrie 2011 12:42

  am fost pe trans fagarasan in vara lui acestui an si la anu vreau sa ma duc pe trans alpina am auzit ca locu e ffffffff mirific mie ii vine sa plang cand ma gandesc pe unde am fost daca ii povestesti la cineva nu crede cat de frumos ii cu toate curbele si serpentinele dar tunelul de 800m. de pe transfagarasan sper sa fie tot la fel de frumos si pe transalpina

 3. Andrei pe 14 septembrie 2011 13:03

  frumoasa destinatie

  am ajuns si eu in zona si am facut o mica comparatie intre transalpina de azi si transalpina din 2009 …

Lasă un comentariu
 • Ars poetica

  În 2007 căutam un loc de dat cu capul pentru că traficul de Bucureşti devenise insuportabil. Între timp lucrurile s-au schimbat - în bine! - iar azi dintrafic.net a devenit un loc de discuţii despre întâmplările ieşite din comun în trafic, despre psihologia şoferului şi despre cum să facem oraşul mai frumos.