Vizită în zona Grozăveşti

3 septembrie, 2011
poveşti | Comentarii?

Nu mai fusesem de multă vreme prin zona Podului Grozăveşti, aşa că am constatat cu surprindere zilele trecute că a prins viaţă în urma construcţiei Pasajului Basarab.

pasajul-basarab

Pasajul Basarab

Probleme de trafic

Deşi în continuare cred că introducere sensului unic pe malul stâng al Dâmboviţei (cel cu Regia) crează blocaje inutile la ieşirea spre Crângaşi, am observat că în zonă nu sunt probleme majore de trafic. Iar ăsta e un lucru foarte bun, având în vedere că acum doi ani jumate, înainte să înceapă şantierul, intersecţia respectivă era permanent aglomerată.

Podul Grozăveşti neaglomerat

Podul Grozăveşti

Singurul loc unde am văzut cozi de maşini este la ieşirea de pe Vasile Milea şi de pe Şos. Grozăveşti spre pod. Într-adevăr, sunt două artere mari forţate să se transforme în două benzi şi două semafoare care „încurcă” traficul liber. E drept că totul pare mai complicat decât înainte, dar nici n-aş fi văzut altă soluţie.

Pe de altă parte, se întâmplă uneori să aştepţi pe malul drept al Dâmboviţei, venind dinspre Semănătoarea. Semaforul de la intrarea pe pod ţine foarte puţin pe verde, dar având în vedere că în zonă sunt sincronizate vreo 6 artere plus tramvaiul care merge pe sub pasaj, cred că e de înţeles.

Cât despre şmecheria cu sensul unic care te împiedică să faci direct dreapta în direcţia Semănătoarea, după ce m-am obişnuit cu situaţia am realizat că e mai bine aşa: în loc să se blocheze o bandă întragă pe podul Grozăveşti, aşa cum se întâmpla cândva, maşinile sunt deviate spre un alt semafor.

Aspecte estetice

Nu mi-a displăcut niciodată înfăţişarea pasajului Basarab în zonă, în schimb am avut senzaţia că va crea o atmosferă de ghetou. Cui îi place, până la urmă să se plimbe pe sub poduri? Însă odată cu sistematizarea zonei, parcă totul a devenit mai curat şi mai organizat.

Pe colţurile intersecţiei au fost montate garduri care să împiedice trecerea neregulamentară a pietonilor. Un rău necesar, cred eu, deşi sper că la un moment dat ne vom obişnui să respectăm marcajele fără să fim forţaţi. În schimb, primăria sectorului 6 a instalat mai mulţi pomişori în ghiveci care îmbunătăţesc mult aspectul zonei.

pomişori-grozăveşti

Pomişori în zona Grozăveşti

Zona parcării Carrefour şi tot ce înseamnă Şoseaua Orhideelor arată mult mai bine decât înainte. Cred că nu mi-ar fi frică să fiu pieton prin zonă, deşi înainte nici nu m-aş fi gândit s-o iau la picior pe-acolo.

Gurile de metrou au fost renovate într-un mod superficial, e încă plin de câini, dar per total, senzaţia mea e că întregul cartier se transformă în fiecare zi dintr-o zonă industrială într-una urbană cu acte în regulă.

Meritul Pasajului Basarab?

Sunt convinsă că lucrările de amenajare ale zonei Grozăveşti au legătură cu finalizarea construcţiei. Însă cred că dezvoltarea urbanistică din zonă şi-a adus şi ea contribuţia: spre deosebire de acum câţiva ani, Grozăveştiul nu mai este doar o poartă spre Regie, ci o destinaţie de interes public sau corporatist.

În Sema Parc sunt sutede firme care au ales liniştea Grozăveştiului în loc de haosul Piperei. Primăria Bucureşti şi-a stabilit sediul pe Splai şi dacă e cineva cu autoritate care să treacă în fiecare zi prin zonă e de ajuns pentru mine. Iar mini-clădirile de birouri ridicate ca ciupercile după ploaie în zona dintre pod şi primărie atrag bănuiesc traficul în zonă, în ciuda esteticii mai mult decât discutabile.

clădiri-grozaveşti

Clădiri de birouri în zona Grozăveşti

Iar dacă oamenii vin la serviciu în zona Grozăveşti, nu înseamnă decât că aceasta se va dezvolta şi din punct de vedere al spaţilor publice: aşteptăm restaurante, cafenele şi mini-marketuri (ce lipsesc cu desăvârşire în prezent), o piaţă, câteva bănci, măcar o farmacie şi poate un părculeţ pentru relaxare. Per total însă, cred că Grozăveştiul s-a transformat din no man’s land, în cartier de oraş.

Reacții

Lasă un comentariu
  • Ars poetica

    În 2007 căutam un loc de dat cu capul pentru că traficul de Bucureşti devenise insuportabil. Între timp lucrurile s-au schimbat - în bine! - iar azi dintrafic.net a devenit un loc de discuţii despre întâmplările ieşite din comun în trafic, despre psihologia şoferului şi despre cum să facem oraşul mai frumos.