Limbaj în trafic — un chatroom pentru proşti

28 septembrie, 2011
psihologia şoferului | 2 reacţii

Spuneam săptămâna trecută că în trafic suntem toţi nişte anonimi. Că nu ai de unde să ştii cine este cel care îţi blochează calea şi te enervează, nici de ce a făcut asta. În plus nici ceilalţi şoferi nu au de unde să afle că azi te grăbeşti şi că de obicei eşti cel mai paşnic şofer din lume.

Cu toate astea, în trafic avem posibilitatea de a comunica cu ceilalţi participanţi, într-un mod asemănător unui chatroom pentru proşti.

Claxoanele. Sunt în capul listei pentru că le auzi fără să vrei. Ar trebui folosite în caz de pericol, conform legislaţiei, însă un claxon poate însemna atât de multe lucruri: că trebuie să fii atent într-o anumită direcţie, că ai făcut ceva greşit sau că eşti pur şi simplu idiot. Uneori auzim un cor de claxoane, atunci cu siguranţă ceva nu e în regulă. 😛 Răspunsul cel mai comun: da, frate, şi tu eşti idiot!

Semnale luminoase. Ok, se aprind nişte becuri când maşina din faţă pune frână. E un lucru nemaipomenit, de fapt, dar nu ne gândim niciodată la asta. Apoi sunt avariile şi semnalele cu faza lungă. De cele mai multe ori ştim ce înseamnă: că am o problemă (m-am rătăcit!), că e u radar în apropiere (în afara oraşului) sau că te las să treci.

Dar lucrurile nu sunt aşa simple: pe cele două autostrăzi din România, atunci când cineva vrea neapărat să facă o depăşire, va semnaliza stânga. În alte ţări va merge cu avariile pornite. Cât despre faza lungă, zilele trecute se chinuia un nene să-mi explice că am un stop ars. Ştiam, dar din clipocirile şi semnele disperate cu mâinile văzute în oglinda retrovizoare n-aş fi înţeles nimic.

Spunea un amic pe Facebook zilele trecute un alt mare adevăr: pe DN85 flashurile cu faza lungă înseamnă că urmează un radar, pe DN1 înseamnă că frate, mă grăbesc. 😀

Manevrele. Când cedezi prioritatea te opreşti. Când te rogi de cineva să te lase să te bagi în faţa lui întorci roţile şi eşti pregătit să manevrezi maşina cât mai repede. N-ai  avea cum altfel să-i explici co-traficantului că ai anumite intenţii. Încerci să comunici în limbaj de trafic, dar rişti permanent un accident: n-ai de unde să ştii ce va înţelege celălalt.

– În final, semnalele disperate cu mâinile 🙂 Astea mă amuză cel mai tare. E destul de clar atunci când cineva îţi face semn să treci, dar când observi că dă cu disperare din mâini fără niciun motiv aparent, habar n-ai ce-ar putea să vrea de la viaţa ta. Cam ca domnul de mai sus care încerca să-mi explice grafic problema cu stopul ars. N-a reuşit, dar nici mie nu mi-a ieşit să îi explic că ştiu deja care e problema.

Şi mai departe tot aşa. Comunicăm în trafic, uneori oficial, alteori improvizând cu mijloacele pe care le avem la dispoziţie, dar niciodată nu reuşim să transmitem mesajul corect şi complet. Într-un fel e excelent că avem atâtea metode la dispoziţie, în altul e trist — ne transformăm brusc în maimuţe şi limbajul (cea mai umană dintre calităţi) devine complet inutil.

Reacții

2 reacții la “Limbaj în trafic — un chatroom pentru proşti”

 1. Dli pe 28 septembrie 2011 14:40

  Nu exista atat de prosti incat sa nu stie. Eu inca nu am intalnit. Dar de ce ma mir?:))

 2. mgc8 pe 30 septembrie 2011 19:40

  Nu mai durează mult și vom avea soluții ceva mai bune: http://www.allcartech.com/news/1054336_ford-previews-vehicle-to-vehicle-tech-at-washington-auto-show

  Până atunci, rămân flash-urile (cei care abuzează de claxoane pentru orice tâmpenie ar trebui în opinia mea obligați să audă zgomotul în interiorul mașinii).

Lasă un comentariu
 • Ars poetica

  În 2007 căutam un loc de dat cu capul pentru că traficul de Bucureşti devenise insuportabil. Între timp lucrurile s-au schimbat - în bine! - iar azi dintrafic.net a devenit un loc de discuţii despre întâmplările ieşite din comun în trafic, despre psihologia şoferului şi despre cum să facem oraşul mai frumos.