Narcisism în trafic

14 septembrie, 2011
psihologia şoferului | Comentarii?

În Traffic, Tom Vanderbilt povesteşte despre un chestionar aplicat şoferilor în cadrul căruia li s-a cerut să facă o comparaţie între propriul stil de condus şi cel al unui şofer cu calităţi medii.

Rezultatul? Deloc surprinzător: cei mai mulţi dintre noi credem că suntem şoferi peste medie. 😀

Psihologii au mers mai departe şi au încercat să găsească motive pentru „the above average effect”. Au descoperit că în mare parte tindem să ne umflăm orgoliul cu calităţi pe care nu le avem pentru că şofatul necesită o doză artificială de curaj. Până la urmă, zice-se, e unul dintre cele mai periculoase lucruri pe care îl vom face vreodată.

Problema este că dacă ne considerăm şoferi prea buni, credem că măsurile de siguranţă nu ar trebui să ni se aplice nouă, ci celorlalţi. Nu eu trebuie să încetinesc pe autostradă şi oricum n-am nicio problemă să vorbesc la telefon şi să conduc fără centură în acelaşi timp. În schimb piţi de alături, ei ar trebui să i se confişte şi telefonul şi ţigara şi mai ales maşina.

Pe de altă parte, pentru că în trafic suntem nişte anonimi şi primim mult prea rar feedback pentru modul în care conducem, nu avem capacitatea necesară pentru a judeca abilităţile şoferistice. Dacă primim o amendă oricum nu e vina noastră, pur şi simplu s-a întâmplat. Pentru o tamponare există întotdeauna justificări. Iar dacă şoferul maşinii din spate claxonează e cu siguranţă un bou, pentru că noi oricum conducem impecabil.

În trafic suferim mai toţi de narcisism, şi din păcate observăm efectele abia după ce suntem implicaţi într-un incident major.

Reacții

Lasă un comentariu
  • Ars poetica

    În 2007 căutam un loc de dat cu capul pentru că traficul de Bucureşti devenise insuportabil. Între timp lucrurile s-au schimbat - în bine! - iar azi dintrafic.net a devenit un loc de discuţii despre întâmplările ieşite din comun în trafic, despre psihologia şoferului şi despre cum să facem oraşul mai frumos.