Psihologia șoferului: cum gândim în timp ce conducem

Psihologia șoferului

Atunci când te urci le volan se întâmplă instant ceva pe cât de amuzant, pe atât de periculos: îți schimbi complet modul de gândire și percepția asupra lumii. Ca să te conving, o să-ți dau un exemplu de situație în care sunt convinsă că te regăsești:

Te grăbești dimineața la serviciu și slalomul prin trafic devine o provocare. Toți participanții devin niște obstacole, în frunte cu celelalte mașini, pe care trebuie să le ocolești. Pun pariu însă că cel mai mult de deranjează pietonii: dintr-un motiv sau altul, fix la ora la care vrei tu să traversezi orașul, vor și ei să traverseze strada, pe la trecere sau nu, să aștepte autobuzul în stradă cu sufletul la gură sau să meargă pe carosabil pentru că trotuarul e deja ocupat de mașini parcate.

Într-o oarecare măsură, te simți invincibil, tu ești închis într-o cutie de tablă care ar trebui să aibă prioritate măcar datorită mărimii și puterii. Ai putea foarte simplu să treci peste ei, nu pe lângă ei, cum ești obligat să faci cu celelalte mașini. De cele mai multe ori însă te oprești și ajungi doar să le blestemi inteligența și să te enervezi de dimineață.

Acum să inversăm perspectiva: ajungi la destinație și parchezi legal două străzi mai departe. Ai de mers pe jos și de traversat prin același trafic infernal. Cine sunt acum idioții? Bineînțeles, șoferii! Ei nu acordă prioritate la trecerea de pietoni, ei blochează intersecția, ei își urcă mașina pe trotuarul pe care ar trebui să te deplasezi tu. Nu e nevoie să mergi decât câțiva metri și ai auzit deja 10 claxoane care îți poluează dimineața.

Brusc șoferul pare o specie complet diferită, deși chiar tu te-ai aflat în aceeași situație doar cu câteva momente mai devreme.

O discuție

Nu încape îndoială că mare parte din comportamentul nostru în trafic e determinat de modul în care gândim atunci când ne urcăm la volan. Pentru că sunt multe de punctat în privința aceasta, de azi înainte în fiecare miercuri vom vorbi despre psihologia șoferului și a traficului și despre acele lucruri care se întâmplă mai mult în capul nostru decât pe stradă.

De ce atunci când conduci poți face multitasking și de ce ar fi totuși bine să nu faci asta?

Cum sunt construite sistemele urbane de trafic și de ce scopul lor nu este ca tu să treci mai repede de intersecție?

De ce dacă sunt construite artere noi, poduri și pasaje, traficul devine mai aglomerat decât atunci când nu erau acolo?

Cât de periculoase sunt ilegalitățile în trafic și care sunt cele mai eficiente metode pentru a le înlătura fără constrângeri?

Noi venim cu propunerea și îți povestim ce s-a descoperit deja despre o anumită temă, tu ne povestești cum se aplică teoria poveștii tale de șofer!

One thought on “Psihologia șoferului: cum gândim în timp ce conducem”

  1. Nu ma regasesc, dupa cateva “close calls” m-am obisnuit sa opresc la treceri oricat de tare ma grabesc.