Sfaturi pentru un septembrie în trafic

5 septembrie, 2011
sfaturi | Comentarii?

It’s that time of the year again!

E abia începutul lui septembrie şi nu mai putem să negăm ce se întâmplă pe străzi. Şoferii s-au întors din concediu, activităţile comerciale îşi reiau avântul tomnatic, în curând elevii şi studenţii vor reîncepe să tranziteze oraşul şi cu ei profesorii şi părinţii. A venit toamna şi Bucureştiul e din nou aglomerat.

Ce putem face pentru a nu pierde foarte mult timp prin trafic?

1. Schimbă-ţi radical programul

Pare complet irealizabil şi probabil pentru majoritatea chiar este. Dar dacă toamna e anotimpul schimbărilor e foarte posibil să fi trecut şi tu printr-o modificare de job, de situaţie locativă, de interese generale (poate te-ai apucat de sport) — iar asta ar putea atrage de la sine un alt traseu zilnic prin oraş. Gâdeşte-te ce drumuri inutile ai putea elimina din program, vezi dacă nu poţi muta sala dimineaţa în loc de seara după muncă şi găseşte-ţi alt traseu — mai simplu! — prin oraş.

2. Dacă o schimbare majoră e imposibilă pentru tine, încearcă să pleci mai devreme de-acasă

Traficul de dimineaţă o un puzzle cu multe variabile, dar e posibil să descoperi că 10 minute mai puţin la somn îţi pot economisi 30 per total. Cam acelaşi lucru se aplică şi seara: sunt convinsă că ai observat că dacă rupi uşa înainte de 18:00 ajungi mult mai repede acasă şi dacă tot vii la serviciu dimineaţa devreme, nu văd de ce n-ai putea face asta zilnic.

3. Mergi pe jos

Mai avem cel puţin o lună de vreme bună anul ăsta, aşa că e perioada perfectă pentru plimbări prelungite. Vremea ţine cu tine — nu e nici frig, dar nici prea cald — aşa că în loc să te înghesui pe străzi cu alţi şoferi, ai putea foarte bine să faci mişcare până la birou, să cunoşti oraşul şi să-ţi acorzi timpul zilnic necesar pentru tine. E eco şi sănătos şi te scapă de un stres important.

4. Încearcă să împarţi maşina cu altcineva

Despre car pooling se vorbeşte de multă vreme, dar mentalitatea de şoferi de Bucureşti ne împiedică să punem la cale un sistem organizat. Numai că lucrurile sunt mult mai simple de-atât: nu e nevoie nici măcar să ai un program zilnic constant (eu nu am, de exemplu), dar atunci când se iveşte oportunitatea, n-o lăsa să treacă! De câte ori n-ai ieşit cu prietenii ca să descoperi că aţi venit toţi cu maşina şi că plecaţi în aceeaşi direcţie? Sigur nu ai un coleg de serviciu care ar putea să ia şi pe tine la bord într-o zi în care nu trebuie să ajungi în foarte multe locuri?

5. Cel mai important lucru: nu te mai stresa!

Septembrie vine în fiecare an şi sunt convinsă că în trei săptămâni vei uita ce-i aia trafic de vară. Vei şti din nou să estimezi durata drumului, îţi vei aduce aminte de scurtături. Trăim într-un oraş al maşinilor şi lucrurile îşi urmează cursul natural. Dacă nu poţi controla situaţia, atunci de ce să te enervezi?

O toamnă minunată în trafic vă doresc!

Reacții

Lasă un comentariu
  • Ars poetica

    În 2007 căutam un loc de dat cu capul pentru că traficul de Bucureşti devenise insuportabil. Între timp lucrurile s-au schimbat - în bine! - iar azi dintrafic.net a devenit un loc de discuţii despre întâmplările ieşite din comun în trafic, despre psihologia şoferului şi despre cum să facem oraşul mai frumos.