Sfaturi pentru un septembrie în trafic

It’s that time of the year again!

E abia începutul lui septembrie și nu mai putem să negăm ce se întâmplă pe străzi. Șoferii s-au întors din concediu, activitățile comerciale își reiau avântul tomnatic, în curând elevii și studenții vor reîncepe să tranziteze orașul și cu ei profesorii și părinții. A venit toamna și Bucureștiul e din nou aglomerat.

Ce putem face pentru a nu pierde foarte mult timp prin trafic?

1. Schimbă-ți radical programul

Pare complet irealizabil și probabil pentru majoritatea chiar este. Dar dacă toamna e anotimpul schimbărilor e foarte posibil să fi trecut și tu printr-o modificare de job, de situație locativă, de interese generale (poate te-ai apucat de sport) — iar asta ar putea atrage de la sine un alt traseu zilnic prin oraș. Gâdește-te ce drumuri inutile ai putea elimina din program, vezi dacă nu poți muta sala dimineața în loc de seara după muncă și găsește-ți alt traseu — mai simplu! — prin oraș.

2. Dacă o schimbare majoră e imposibilă pentru tine, încearcă să pleci mai devreme de-acasă

Traficul de dimineață o un puzzle cu multe variabile, dar e posibil să descoperi că 10 minute mai puțin la somn îți pot economisi 30 per total. Cam același lucru se aplică și seara: sunt convinsă că ai observat că dacă rupi ușa înainte de 18:00 ajungi mult mai repede acasă și dacă tot vii la serviciu dimineața devreme, nu văd de ce n-ai putea face asta zilnic.

3. Mergi pe jos

Mai avem cel puțin o lună de vreme bună anul ăsta, așa că e perioada perfectă pentru plimbări prelungite. Vremea ține cu tine — nu e nici frig, dar nici prea cald — așa că în loc să te înghesui pe străzi cu alți șoferi, ai putea foarte bine să faci mișcare până la birou, să cunoști orașul și să-ți acorzi timpul zilnic necesar pentru tine. E eco și sănătos și te scapă de un stres important.

4. Încearcă să împarți mașina cu altcineva

Despre car pooling se vorbește de multă vreme, dar mentalitatea de șoferi de București ne împiedică să punem la cale un sistem organizat. Numai că lucrurile sunt mult mai simple de-atât: nu e nevoie nici măcar să ai un program zilnic constant (eu nu am, de exemplu), dar atunci când se ivește oportunitatea, n-o lăsa să treacă! De câte ori n-ai ieșit cu prietenii ca să descoperi că ați venit toți cu mașina și că plecați în aceeași direcție? Sigur nu ai un coleg de serviciu care ar putea să ia și pe tine la bord într-o zi în care nu trebuie să ajungi în foarte multe locuri?

5. Cel mai important lucru: nu te mai stresa!

Septembrie vine în fiecare an și sunt convinsă că în trei săptămâni vei uita ce-i aia trafic de vară. Vei ști din nou să estimezi durata drumului, îți vei aduce aminte de scurtături. Trăim într-un oraș al mașinilor și lucrurile își urmează cursul natural. Dacă nu poți controla situația, atunci de ce să te enervezi?

O toamnă minunată în trafic vă doresc!