Logica traficului de București

Analizând harababura provocată de construcția pasajului Mihai Bravu (apropo, e degaba, nu credeți?) mi-am dat seama că în București nicio zi nu-i ca următoarea și că de multe ori nu contează dacă e în timpul săptămânii sau în weekend, dacă e dimineața la 8 sau după-masa. Până la urmă e o chestie de noroc sau o trabă de logică întortocheată.

Observații:

  1. Luni e mai puțin aglomerat ca marți. Poate pentru că multe lume își prelungește weekendul, poate pentru că toți se trezesc devreme sau poate pentru că există superstiții despre traficul de luni (așa cum există despre banii dați luni). Cert e că în fiecare marți îmi dau seama că ieri era mai bine în trafic.
  2. Sâmbăta e o zi din săptămâna de lucru. Pentru că toată lumea merge la cumpărături sau la piață, pentru că seara se iese în oraș (ceea ce înseamnă că parcările din centru sunt iar pline, mai ales după dispariția celei de la BCR – Universitate, doar ieșit în oraș = ieșit în centrul vechi).
  3. Între 17 și 20 mai bine nu ieși în oraș cu mașina. Am avut multă vreme impresia că se aglomerează de fapt pe la 6 seara, când plecam eu de la muncă. No way. Toată săptămâna trecută am experimentat traversatul orașului la 5 după-masa și a fost aproape la fel de nasol ca și o oră mai târziu. Iar dacă vrei să te plimbi după 19 – alege o rută dinspre cartiere spre centru. În principiu lumea se duce acasă la ora respectivă.
  4. Dacă o intersecție e aglomerată, nu înseamnă că și următoarea va fi la fel. De fapt, de cele mai multe ori, nu e. Pur și simplu pentru că mașinile nu prea reușesc să treacă de prima intersecție. 😛
  5. Dacă dimineața ai ajuns repede la serviciu, nu înseamnă că și seara vei reuși aceeași performanță. Nu știu cum se întâmplă, dar de fiecare dată când am senzația că today is a good day for traffic, rămân blocată pe undeva la întoarcere. De exemplu, imediat după Crăciun: trafic lejer dimineața pentru că toată lumea e încă în vacanță, în schimb la 6 seara erau tot atâtea mașini în oraș cât într-o zi normală.

Voi ce-ați mai observat?

5 momente când în trafic nu e aglomerat

Chiar dacă susțin în continuare că cea mai bună metoda pentru a scăpa de traficul din Bcurești sunt scurtăturile (cu alte cuvinte cunoașterea avansată a configurației stradale), am observat că evitarea orelor de vârf poate fi la fel de productivă, dacă programul îți permite. Să vedem deci când și pe unde se circulă normal.

1. Noaptea. Pare la mintea cocoșului, pentru că dacă lumea nu lucrează noaptea, înseamnă că stă acasă și doarme. De fapt, am observat că în ultimii ani noaptea bucureșteană a devenit din ce în ce mai scurtă. Aglomerat e și la 10 noaptea și uneori până după miezul nopții – mai ales în weekend. Iar dimineața la 7 fix, multe străzi principale sunt deja blocate de cozi la semafoare. Prin urmare, noaptea în trafic se reduce la 7-8 ore, undeva între 23 și 7. Cu cât ai treabă mai departe de centru, cu atât perioada “liberă” e mai lungă. În schimb, dacă te învârți pe la Unirii, Universitate, Piața Victoriei, peisajul s-ar putea să nu difere foarte mult de cel din timpul zilei.

Avantaje: Ei bine, nu prea sunt mașini, multă lume doarme în oraș la ora aia. Poți merge lejer cu viteza legală (sau mai repede) și de cele mai multe ori nu prea ajungi să stai la semafor – unele dintre ele funcționează pe galben intermitent noaptea. Dacă te gândești că n-ai ce face noaptea în oraș, think again – există hipermarketuri deschise non-stop și săli de fitness cu program prelungit, ca să nu mai vorbim de cafenele, restaurante și bodegi.

Dezavantaje: Adevărul e că lumea chiar doarme noaptea și așa ar trebui să faci și tu. 😛 Cei care nu dorm sunt probabil puștii teribiliști care n-au de ce să se trezească a doua zi, cu care cu siguranță nu vrei să te iei la întrecere pe marile bulevarde. Unde mai pui că tot noaptea umblă și poliția cu radare, iar tentația de a apăsa accelerația când orașul e gol e mare.

2. Weekend. Principiul e același: la sfârșitul săptămânii cei mai mulți bucureșteni nu lucrează, prin urmare străzile sunt mai goale. Dacă teoria se aplică duminica, sâmbăta povestea e un pic diferită: conform tradițiilor, pe la 10 dimineața se merge la cumpărături, iar la prânz în vizită. Nu de puține ori am plecat relaxată de-acasă știind că e sâmbătă, ca să-mi pierd apoi jumătate de oră cu două semafoare. O categorie specială sunt weekendurile de vară, când trei sferturi din mașini se mută pe litoral. O plăcere.

Avantaje: Nu numai că ceilalți nu-și mută mașinile din parcarea de acasă în cea de la birou, dar nici tu nu trebuie să faci asta. Prin urmare ai timp să te plimbi prin oraș cu mașina ca să rezolvi alte probleme: cumpărături, vizite, programări la doctor sau la coafor. De cele mai multe ori parcările din centru vor fi libere (dar nu și cele din mall-uri sau din apropierea piețelor). Atenție însă la parcagii de ocazie, mai ales sâmbăta seara.

Dezavantaje: Dacă ai lucrat toată săptămâna, poate preferi să nu ieși din casă în weekend. Încearcă măcar să îți organizezi programul de somn astfel încât să ai timp să te ocupi și de alte lucruri cu un minim de timp petrecut în trafic. Dacă vrei la mall, mergi sâmbăta dimineața, iar dacă te duci în parc — ai putea totuși să lași mașina acasă. Atenție în schimb la șoferii de weekend (știi tu, mama, bunicul) care s-ar putea să nu fie obișnuiți cu traficul și să-l încurce mai mult decât e.

3. Sărbători legale și evenimente speciale. Șmecheria cu sărbătorile e că cei mai mulți bucureșteni adoptați fug la mama acasă în alte orașe. Prin urmare, nu numai că e ca în weekend, dar o parte din mașini sunt deja de mult în afara Bucureștiului. Iar când spun evenimente speciale îmi aduc aminte de Summit-ul din 2008, de exemplu, când toată presa a țipat să iasă lumea din București pentru a putea forma un culoar pentru autorități. Că până la urmă a fost mai aglomerat decât de obicei, e altă poveste.

Avantaje: Nu prea ai cum să dai greș. De sărbători, Bucureștiul e doar al Bucureștenilor. Bulevarde libere, parcări cât cuprinde și gratis, câte un nene sau tanti pierduți în peisaj. Până și poliția e mai îngăduitoare în zilele astea, iar radarele lipsă.

Dezavantaje: Dacă spun sărbători, nu mă refer la 24 decembrie când toți amețiții blochează orașul pentru cumpărături de ultim moment. Plus că la români de sărbători se bea, așa că dacă în dimineața de Crăciun ai ca partener de trafic un nene inofensiv, până seara se poate transforma ori în nene amețit, ori în nevastă care n-a mai pus mâna pe covrig de la Crăciunul trecut.

4. Dimineața foarte devreme. Prin asta înțeleg undeva între 6:30 și 7:30, în funcție de locul de plecare. Nu multă lume își începe programul la 8 ca să aibă motiv să iasă din casă așa repede, prin urmare ai putea să o iei pur și simplu înaintea tuturor (eu am făcut asta cel puțin un an, în fiecare zi). Străzile sunt semi-goale (dacă nu te întinzi prea mult în intervalul ăsta orar), locurile de parcare berechet la destinație și ziua întragă înainte. Poate descoperi că ești a morning person și reușești să-ți faci jumătate din treaba de la birou până vin ceilalți. Sau poate decizi că e mai bine să bei cafeaua de dimineață după ce ajungi la destinație și nu înaine.

Avantaje: E liber. Ești forțat să te trezești și să nu mai apeși pe snooze până la prânz. Și mai ales, e liber 😀

Dezavantaje: I know you’re not a morning person. În plus, s-au mai gândit și alții la schema asta, s-ar putea să ieși din casă la 7:00 fix – degeaba.

5. Ora 9:00 dimineața. Poate e o surpriză, dar e o concluzie trasă după doi ani de experimentat ajunsul la serviciu la timp. Dacă ora 9 a devenit ora standard la care cei mai mulți bucureșteni încep munca, înseamnă că la ora aia sunt deja la birou – oricum, nu pe stradă. Din experiențele mele, dacă plec la 9 de acasă fac la fel de mult până la birou ca atunci când plec la 7 (adică vreo 20 de minute). E fascinant să vezi cum se golește brusc orașul, nu mai stai la niciun stop la Universitate și practic exonomisești 30-60 de minute din viață 😀

Avantaje: Evidente – pleci dimineața de acasă și nu stai în trafic. Și totuși e destul de dimineață încât să ajungi la o oră rezonabilă la serviciu. În funcție de traseu, ora perfectă poate să varieze – în cartierele semi-centrale o să fie deja liber la 9 fără un sfert, iar prin centru se aglomerează la loc undeva după 9:30. Poți să experimentezi și să alegi ora ideală.

Dezavantaje: Cu siguranță nu vei ajunge la 9:00 la servicu. 😛 Dar poate se negociază cu șeful, dacă promiți să stai jumătate de oră peste program. În plus, la 9:30 deja toate locurile de parcare din centru sunt pline – îți trebuie un noroc chior ca să mai găsești ceva fără plată. În schimb în zone mai obscure (gen Izvor, Piața Constituției, orice zonă fără clădiri de birouri) poți parca fără probleme.

Atenție: același principiu nu funcționează și pentru ora 17 sau ora 19, vom vedea în alt articol de ce.

Sumarizând, oricând e mai bine să ieși în oraș decât atunci când pleacă lumea de la serviciu și când se întoarce. În mod curios oamenii nu par să lucreze prea mult – doar și între 8 dimineața și  seara e plin de ambuteiaje. Dar pentru astea există scurtături.

10 sfaturi pentru a circula iarna în siguranță

1. Cumpără-ți anvelope de iarnă și montează-le în noiembrie. Faimoasa lege nu e chiar un mare bullshit, dacă ai pretenția să circuli prin oraș sau prin țară pe perioada iernii. Nu trebuie să fie foarte scumpe (eu m-am înțeles foarte bine cu Fulda anul ăsta), dar dacă sunt no-name așteaptă-te să le schimbi după 1-2 sezoane.

2. Ține în mașină o lopată și o mătură (sau perie). Dacă vara stau bine și în portbagaj, pe perioada iernii ar trebui să le ai la îndemână – pe bancheta din spate, sub scaun, unde ai loc. Nu știi niciodată când ai nevoie de ele și nu poți să deschizi portbagajul înghețat.

3. Deszăpezește constant mașina. Chiar dacă nu ți-ai cumpărat anvelope de iarnă și nu ieși în trafic, încearcă să o scoți de sub zăpadă cât mai repede posibil. Dacă zăpada e proaspătă, e și moale și e mai ușor de dat jos decât un strat de gheață. Totuși, nu arunca mormane de zăpadă în stradă sau pe locurile vecinilor. 🙂

4. Nu pleca cu mașina necurățată. Nimic nu e mai periculos decât să nu vezi prin geamurile automobilului. Dă drumul la căldură și curăță luneta și parbizul. Apoi șterge oglinzile, geamurile laterale și neapărat farurile. Dacă ai timp, curăță complet mașina – nu vrei să te trezești la semafor cu un munte de zăpadă pe parbriz, căzut de pe acoperiș.

5. Menține temperatura constantă în mașină. Eu dau căldura la maxim până se încălzește și se dezaburește complet, apoi fac un pic de răcoare. Nu schimba temperatura brusc, pentru că se vor aburi geamurile la loc. De semenea, A/C-ul n-are niciun rost.

6. Circulă preventiv. Cascadoriile în trafic nu-și au rostul pe timp de iarnă. Mergi cu viteză constantă, nu schimba brusc benzile și lasă depășirile de coloană pentru la vară. Încearcă să mergi pe unde vezi asfaltul – nu numai că sub zăpadă s-ar putea să fie un strat de polei, dar sarea aruncată de cei care curăță vor transforma invariabil drumurile în schwaitzer, nu vrei să rămâi fără o roată în plin viscol.

7. Atenție la frânele bruște. Din aceeași serie, încearcă să frânezi în trepte pentru a evita alunecarea și pentru a îi da timp celui din spate să facă aceeași manevră. Dacă tu ai cauciucuri de iarnă, nu înseamnă că și celălalt e la fel de prevăzător. Chiar dacă îți cunoști mașina, iarna e alt animal – cauciucurile și jantele sunt înghețate, asfaltul la fel. Folosește pe cât posibil frâna de motor!

8. Nu te speria dacă derapezi. Frânează ușor pentru a nu ajunge în situația asta în primul rând, dar dacă simți că pierzi controlul, întoarce ușor de volan în direcția în care a luat-o și mașina. Drifting is fun!! Dar nu pe stradă…

9. Ai grijă să ai destulă benzină în rezervor. Știu că s-a scumpit, dar iarna vremea nu e tocmai previzibilă. Chiar dacă nu pleci din oraș, există posibilitatea să rămâi blocat pe undeva și nu, cerșitul de benzină în intersecție nu e sexy. În perioada asta mă asigur că mai am 80-100 de km prin oraș până la zero, nu se știe niciodată.

10. Dacă din cele de mai sus nu ai măcar anvelope de iarnă, ia metroul!! E mai sigur pentru toată lumea. 😛

De ce avem probleme cu parcările

De cele mai multe ori pentru că nu suntem în stare să fim disciplinați în ceea ce privește locurile de parcare.

  • pentru că parcăm strâmb și ocupăm câte două locuri
  • pentru că le permitem celor care conduc autovehicule mari (dube, camioane, diverse mașini de aprovizionare) să ne blocheze locurile de parcare –  can you say ditai tir parcat pe OPT locuri într-o dimineață aglomerată?
  • pentru că nu ne sesizăm niciodată când vedem baștanii parcați aiurea prin mall-uri sau în ușa barurilor (dar ne place să scriem despre asta pe blog) — telefonul de la poliție e 021 9544
  • pentru că nu respectăm marcajele acolo unde sunt: de ce să parchezi paralel cu bordura lângă ambele trotuare când marcajul zice clar parcare în spic numai pe o parte?
  • pentru că în orașul ăsta nimeni n-a înțeles cât de importante sunt trotuarele: marchează-le și dă-le înapoi pietonilor și apoi n-o să mai circule nimeni cu frica de a călca pe cineva pe carosabil, chiar dacă e mai puțin loc
  • pentru că există terenuri virane imense care ar putea să funcționeze ca parcări, dar proprietarii nu văd potențialul antreprenorial în asta și le țin goale
  • pentru că oricum ar fi prea greu să ne mișcăm de la parcare până unde avem treabă și pentru că oricum nu vrem să dăm bani pe asta
  • pentru că dacă până și în fața primăriei se parchează ca-n codru, în alte locuri de ce n-ar fi la fel?

Mai ziceți…