Confesiunile unui parcagiu

Își spune Marius, are 21 de ani și e student la economie. Când i-am spus că n-am nevoie de bon fals de parcare și nici de poezia cunoscută s-a uitat mirat o fracțiune de secundă și apoi și-a băgat mâinile în buzunar așteptând. Știe că e ilegal ce face, dar îi ies mai mulți bani decât dintr-un job la McDonald’s. Cât? Cât să-și plătească chiria în fiecare lună, zice el. Și cât “muncește” pentru asta? Câteva seri pe săptămână. Niciodată în weekend.

O meserie profitabilă

În București parcagiii ilegali sunt pe val. Nu știu dacă e o coincidență, dar de când s-a terminat cu mafia Dalli, iar parcările au intrat sub administrarea primăriei, sunt din ce în ce mai mulți. Dacă te plimbi seara prin aceleași locuri, e imposibil să nu-i recunoști. Pici de-o șchioapă în echipe de câte 2-3, femei care apar când nici nu te aștepți și care își petrec restul timpului la căldurică, pe un scaun sau pe o bucată de gard. Bărbați în toată firea, dotați cu veste reflectorizante și carnet de bonuri, exact ca angajații primăriei. Discurs bine pus la punct și justficări destule încât să-ți ia banii și să nu te mai uiți înapoi.

Îi găsești în parcările cu plată, dar nu în timpul zilei, ci seara. În București există locuri de parcare pentru care plătește până la ora 17, până la 20 sau până la 22 (în Piața Revoluției). Cel puțin așa scria pe panourile mari de la intrarea și de la ieșirea din parcare acum ceva vreme, înainte să înceapă să dispară. După ora respectivă și în weekend, oricine îți cere bani de parcare nu are dreptul să facă asta. Și totuși dacă încerci să găsești un loc de parcare în centru după șase seara e aproape imposibil să nu te trezești abordat de un parcagiu ilegal. La început erau decenți: îți arătau un loc de parcare (de parcă un șofer care asta caută nu vede) și dacă te băgai îți cereau un bacșiș pentru servicii. Apoi au început să alerge după tine prin parcări și să dezvolte poezii asemănătoare cu ale parcagiilor oficiali. Aveau chiar și bonuri de pus în parbriz, bineînțeles, toate deja folosite sau expirate de un an. Pe ger năprasnic se adăpostesc pe la diverse colțuri și apar când nici nu te aștepți.

Nu e “loc” pentru oricine

Revenind la Marius. Mi-a povestit că are o tactică bine pusă la punct. În timpul zilei umblă prin parcări ca să facă rost de bonuri lăsate de șoferi pe-afară. Angajații primăriei nu protestează, îl lasă să-și facă treaba. Uneori primește de la ei bonuri “nescrise”, pe care le păstrează pentru șoferii cei mai necreduli. Seara iese în oraș. Dar nu chiar la Universitate sau la Unirea. Acolo e plin de țigani, “care au teritoriul lor”. Merge în spate, la Arhitectură, merge în Piața Revoluției când e aglomerat. Uneori își încearcă norocul și pe Câmpineanu sau pe la Romană, pe unde oricum nu există parcare cu plată. De obicei vara oamenii nu se mai uită la bani. Zice că cel mai profitabil e să stai la Municipal la spital. Dar el nu are “loc” acolo.

Cei mai mulți șoferi nu pun întrebări și scot direct banii. “Stați mai mult de o oră?” Tariful e mai mare decât în timpul zilei, în general primește cam cinci lei de mașină care nu stă mai mult de 1-2 ore, în funcție de unde “stai”. Și mașini sunt multe. Unii șoferi știu că e ilegal și cer bonuri sperând să scape de el. Dar Marius e pregătit. Notează repede numărul mașinii și înmânează un bon. În grabă fiind, șoferii nici nu se mai uită că bonul e compostat de săptămâni întregi și că pe el scrie că a parcat de fapt pe la prânz. Alții își dau seama că nu e angajat al primăriei și argumentează că la ora asta parcarea nu se plătește. Dar întotdeauna există o ocazie specială, întotdeauna există panouri cu informații greșite sau care așteaptă să fie schimbate. De cele mai multe ori oamenii înțeleg ce se întâmplă, dar e mai ieftin să scapi repede de el, decât să stai în oraș gândindu-te că se poate întâmpla ceva cu mașina ta. “Și se întâmplă vreodată ceva?” El n-are ce să facă, dar aparent alți parcagii pot deveni periculoși.

Nu a luat niciodată amendă. Știe că umblă poliția să-i amendeze, dar el “lucrează” discret. Nu stă în mijlocul străzii să arate locuri de parcare, nu insistă prea mult cu rugămințile și întotdeauna se dă drept angajat “de la parcare”. Știe că oamenii se enervează când le spui că vrei bani “de-o bere, șefu”. Cei de etnie rromă n-au niciun stres din ăsta. Primesc amenzi pe care nu le plătesc, oricum n-au domiciliu legal. Doar de ei îi e frică, au zonele lor, împărțite după rata de profitabilitate. Dacă nu ești de-al lor, nu prea ai ce căuta în centru.

Marius lucrează de astă vară și vrea să continue. Încă merge afacerea, deși “nu prea mai e loc”. Dar nu vrea să facă asta toată viața. Vrea doar să termine facultatea și pentru asta are nevoie de bani. Apoi și-ar dori să lucreze în vânzări și să-și ia mașină. Îmi spune că n-ar da niciodată bani pe parcare, nu în București.

Editorii dintrafic.net nu sunt responsabili pentru veridicitatea informațiilor prezentare în acest articol.

3 thoughts on “Confesiunile unui parcagiu”

 1. Problema cu acești indivizi este că ceea ce practică ei se numește șantaj. Nu ar fi nici pe departe la fel de “profitabilă” ocupația asta dacă nu ar exista amenințarea voalată cu răzbunarea pe mașină… Câteva exemple din ciclul “tuning surpriză”:
  – urări de bine marcate cu un cui pe portieră
  – elemente reprezentative ale anatomiei zgăriate în capotă (ok, oarecum distractiv — iar mașina a căpătat, mmm, personalitate)
  – grafitti pe geamuri
  – în cazuri mai grave, oglinzi rupte și capace roți lipsă
  – sau cel mai distractiv: toate cauciucurile înjunghiate și toate geamurile sparte

  Cel putțin o parte din cele de mai sus le-a pățit un amic care se lua la trântă cu dreptatea în mână cu meseriașii de parcagii, și ce a urmat a fost un crescendo al “durerii” suportate de sărmana mașină. Ce poți să le faci când poliția e egală cu zero?

  Ar fi ideală încadrarea la șantaj conform codului Penal și amenințarea condamnării, chiar și cu suspendare, măcar să-i pună pe gânduri… personal n-aș avea nici o milă pentru acești mici mafioți, nu sunt cu nimic mai buni decât cei care îți cer “taxă de protecție” sa nu rămâi fără magazin :-/

  În orice caz, foarte fain articolul, mai vrem din astea 🙂

 2. Asta cu incadrarea penala pare o idee buna. Sunt curioasa ce parere are politia.

  Sincera sa fiu, cred ca trebuie lucrat si pe partea de atitudine a soferilor. De ce sa parchezi fix in buza locului in care vrei sa ajungi, cand dupa colt ai parcare legala si fara parcagii? De ce sa nu dai bani pe parcare in mod legal? Si o groaza de alte probleme care tin de educatie…

 3. Politia este egala cu zero sau mai precis lucreaza “mana in mana ” cu ei. Sunt convinsa ca politistul care ar trebui sa il amendeze/condamne/puna pe fuga pe parcagiu are si el o cota parte, pentru ca altfel nu l-ar ignora. Cea mai mare mafie e in jurul spitalelor – vezi Spitalul Floresca unde este o banda de tigani combinati cu boschetari – vreo7-10 persoane care desi te vad zilnic venind la serviciu acolo te taxeaza cu nerusinare. Si Politia? Nimic. Au lasat cei de la Politia locala sector 1 un nr de telefon la care sa suni DACA TE-AU OBLIGAT SA LE DAI BANI. Sigur, ei nu-ti pun cutitul la gat sa le dai bani, dar te ameninta ca ataca masina. Ce faci in situatia asta?