Ziua în care n-a pornit mașina

Premise:

– În săptămâna cu gerul pământului mi-am abandonat mașina în parcare. Nu din proprie inițiativă, dar n-am fost în țară și am folosit calea aerului, picioarele și metroul badapestian — care seamănă cu cel bucureștean, de altfel, numai că au vagoane mai vechi.

– În ultimii 7 ani de condus aproape zilnic nu mi s-a întâmplat niciodată să nu pornească mașina. Fie ea românească, coreană, germană sau franțuzească. Chiar și anul trecut, când iarna a durat mai mult, a fost mai grea și mașina (aceeași) a stat în parcare mai mult timp, n-am dat niciodată o a doua cheie.

– Nu sunt chiar genul de șoferiță care intră în panică dacă se strică ceva. Am schimbat roți, pompez la cauciucuri on a regular basis, știu ce înseamnă când se aprinde un bec pe bord, știu ce și unde e sub capotă, vizitez spălătorii, service-uri și depozite de anvelope fără să mi se pară dubios că sunt singura femeie din peisaj. Cum spunea un nene odată: Băieții vin cu mamele să-și schimbe cauciucurile, fetele vin singure.

Și totuși când am revenit de la Budapesta și am vrut să plec cu mașina în oraș, pur și simplu n-a pornit. Erau 3 grade afară, deci nici vorbă de ger. E o mașină aproape nouă, deci nici vorbă de battery fail. Becurile de pe bord se aprindeau toate, deci mai greu cu presupunerile. What would pif do?

Păi pif a făcut exact ce-ar face orice femeie. A sunat un bărbat. I-a explicat ce se întâmplă și problema s-a rezolvat în 5 minute. Ajută să îți dai seama după zgomote unde anume se rupe firul, dar dacă mă pune cineva să povestesc despre electromotor, injectoare, bujii și alte alea e mai greu. S-a râs. Am râs și eu. Dar nu-i nimic, înseamnă că data viitoare voi ști ce să fac. 😀

Pe această cale cerem un tutorial despre de ce nu pornesc mașinile iarna, pe înțelesul femeilor. Cu tot cu ce-i de făcut, mai ales dacă n-are cine să-ți împingă mașina sau cum să ajungi la un service.

One thought on “Ziua în care n-a pornit mașina”