Soluţii în trafic: Pasajul suprateran Mihai Bravu (1)

14 februarie, 2011
trafic blocat | 1 reacţie

Partea 1: diverse consideraţii practice

Dacă pentru Pasajul Basarab am găsit rapid motive şi scuze pentru a ocoli zilnic zona timp de un an, construcţia Pasajului Mihai Bravu m-a luat complet pe nepregătite. Pentru a avea imaginea completă, am locuit fix unde au început lucrările vreo 20 de ani, iar în prezent tot am drum pe-acolo de câteva ori pe săptămână. Când am auzit la radio că pe 17 ianuarie încep lucrările, nu mi-a fost foarte clar despre ce e vorba. Unde? La intersecţia splaiului cu Mihai Bravu? Unde se varsă Mihai Bravu în Văcăreşti? But why? Traficul prin zonă n-a fost NICIODATĂ aglomerat, nici măcar în 2007-2008 când credeam cu toţii că o să ne sufocăm printre maşini.

– În primul rând, Şoseaua Mihai Bravu are 3-4 benzi pe sens în zonă (+/- maşini parcate).  E de două ori mai mult decât la Dristor sau la Dimitrov sau la Obor. E locul unde traficul îşi revine pentru cei care vin dinspre Obor spre Piaţa Sudului, pentru că după ce te chinui x intersecţii să treci de la 4 benzi la 2 la 3 şi înapoi, ai în sfârşit o porţiune considerabilă pe unde se circulă.

– Apoi, circulaţia pe Splaiul Unirii nu face probleme (decât poate la intersecţia cu Autovit). Pe-acolo se întrec nebunii ziua şi noaptea, pe-acolo poţi să mergi şi între trei benzi că nu e nici naiba, din simplul motiv că punctele de interes din zonă nu prea există.

– Intersecţia Văcăreşti cu Mihai Bravu a fost întotdeauna gândită acceptabil, şi din punct de vedere maşini, şi pentru RATB şi pentru pietoni. Ba chiar făcuseră nişte experimente cu semafoare şi fără de nu ştiam cum e mai bine. Poţi să întorci, ai verde intermitent pentru dreapta, ai semafor funcţional unde riscă cei fără prioritate să nu mai intre pe şosea. Sunt treceri de pietoni.

– Dacă e trafic mult undeva în zonă, e în alte locuri: la Piaţa Sudului, pe Bulevardul Tineretului, la Timpuri Noi. Când ascultam ştirea la radio tot încercam să îmi dau seama UNDE se va construi acest pasaj, pentru că încă mi se pare o investiţie inutilă.

Ce spun oficialităţile? Conform lui Ion Dedu, Şeful Direcţiei de Transporturi din Primăria Capitalei, pentru România Liberă:

Pasajul Mihai Bravu face parte din strategia de dezvoltare a Bucureştiului, care presupune prioritizarea circulaţiei pe inelul principal al oraşului. Adică pe traseul Basarab – Nicolae Titulescu – Iancu de Hunedoara – Ştefan cel Mare – Calea Văcăreşti – Şoseaua Olteniţei – Şoseaua Viilor – Tudor Vladimirescu – Panduri – Vasile Milea. În toate intersecţiile mari de pe acest traseu vom face pasaje supraterane sau subterane.

Corect gândit. Dar de ce să începi cu o intersecţie unde se circulă bine? La Piaţa Sudului e în continuare rupere, cu tot cu tramvaiul care trece prin mijlocul intersecţiei chiar când ai tu verde ca să o traversezi perpendicular. Pe Ştefan cel Mare şi pe Mihai Bravu (care cât de lungă e, tot a scăpat la enumerarea de mai sus) se împleticesc benzile cum explicam mai devreme. Cum e într-o dimineaţă normală la Perla în intersecţie? Cum e la Lizeanu? Cât stai în pasaj la Obor până să reuşeşti să ieşi înspre Dimitrov?

Construcţia va avea o lungime de 700 de metri şi patru benzi pe sens, va începe din Bulevardul Mihai Bravu, în dreptul staţiei de metrou, şi va traversa Splaiul Unirii şi intersecţia Văcăreşti.

Câte benzi pe sens?? Unu la mână, nu e nevoie de încă patru benzi pe sens. Doi la mână, să facem un calcul simplu: la intersecţia Mihai Bravu cu Văcăreşti avem în prezent 4 benzi şi o linie de tramvai care vin dinspre Vitan şi se varsă în Văcăreşti şi încă 3 benzi care vin dinspre Tineretului şi ajung tot în Văcăreşti cu direcţia Piaţa Sudului. Dacă mai adaugi patru, se fac deja 11 care ar trebui preluate de şoseaua Văcăreşti. Care n-are săraca decât 4 benzi, din care una e condamnată să meargă la stânga să intre în parcarea de la Sun Plaza. Mi-ar plăcea să văd intersecţia de la Piaţa Sudului în condiţiile astea. Mai ales că primăria anunţă 2000 de maşini pe sens în fiecare oră. Doar pe pasaj.

Din păcate lucrările au început deja şi urmează cel puţin un an de ambuteiaje şi rute ocolitoare.

În partea a doua vom încerca să găsim scurtături şi posibilităţi de ocolire a zonei cu maşina şi ne vom uita puţin şi peste lista de mijloace de transport care încă circulă pe-acolo. Îşi aduce aminte cineva câte luni din ultimii 6-7 ani a funcţionat de fapt tramvaiul 34? 😛

Reacții

1 reacție la “Soluţii în trafic: Pasajul suprateran Mihai Bravu (1)”

  1. Cristi Demetriuc pe 12 aprilie 2011 23:21

    pentru aceasta cheltuiala inutila Oprescu si ceilalti factori de decizie pt aceasta irosire a bugetuui ar trebui sa plateasca consumatia ei si generatiile lor viitoare. acest pasaj a aparut datorita complexului Asmita ocupat in proportie de cca 2% si 20 de ani nu va ajunge la 10% fiindca e o constructie oribila grotesca o agomerare de betoane cum nici in China sau India investitorilor nu vezi. O bataie de joc. nici macar nu este un pasaj subteran care se putea face nefiind interferente cu metroul. va strica estetica orasului si va multiplica praful si zgomotul in zona. sunt 2 benzi pe sens nu 4 cum se mentioneaza iar tramvaiul va trece printre cele doua sectiuni de pasaj. oricum va fi un esec pt care nimeni nu va fi tras la raspundere. ca sa nu mai zic ca este in plan si pasajul piatza Sudului. o expozitie de betoane la 5 min de centru. asta vor „specialistii”. ca sa nu mai zic ca acest pasaj nu are aprobari elementare de mediu si exproprieri aprobate dar s-au cheltuit bani pe salarii, proiecte, organizare de santier si demararea lucrarilor. e cineva tras la raspundere? nada. noi platim de la buget

Lasă un comentariu
  • Ars poetica

    În 2007 căutam un loc de dat cu capul pentru că traficul de Bucureşti devenise insuportabil. Între timp lucrurile s-au schimbat - în bine! - iar azi dintrafic.net a devenit un loc de discuţii despre întâmplările ieşite din comun în trafic, despre psihologia şoferului şi despre cum să facem oraşul mai frumos.