De ce sunt bune anvelopele de vară?

Dacă ai fost șofer preventiv la începutul iernii și ți-ai încălțat mașina cu anvelope de iarnă, nu înseamnă că a rezolvat problema până la următoarea pană. E 31 martie, soarele sus pe cer și 15 grade afară în timpul zilei: e timpul să treci din nou la cauciucuri de vară.

Există un motiv pentru care anvelope se clasifică în de vară și de iarnă (și all season, dar alea nu intră în discuție când ești șofer serios). Iar raționamentul din spate nu sună deloc ceva de genul: avem un tip de anvelope mai basic și mai ieftin și pentru cei care-și permit avem și unele care se descurcă bine și pe zăpadă și noroi.

Cu alte cuvinte, anvelopele de iarnă nu sunt versiunea de top a celor de vară, ci sunt concepute pentru a fi folosite doar iarna.

Conform aceluiași raționament, anvelopele de vară se împrietenesc mai ușor cu asfaltul la temperaturi înalte. În primul rând, aderența la sol e mai bună. Dacă ai fost vreodată în situația de a pune o frână bruscă pe asfalt, la temperaturi cât de cât mari și cu anvelope de iarnă, ai observat probabil că acestea se comportă ca o gumă de mestecat: nu se “lipesc” cum trebuie de asfalt și în final e ca și cum n-ai avea frâne.

Anvelopele de vară au striații mai puține și mai subțiri și trebuie să fie confecționate dintr-un cauciuc dur. Motivul e simplu: trebuie să reziste la temperaturi foarte mari fără să se înmoaie.

Vei oserva că distanța de frânare scade, și odată cu ea crește siguranța în trafic. De asemenea, pe termen lung, uzura e mai mică: anvelopele de iarnă se vor înmuia la contactul cu asfaltul încins și se vor uza rapid în timpul verii.

Dacă iarna se recomandă anvelope cu lățimea cât mai mică, pentru a “tăia” zăpada, vara e valabil opusul: cu cât mai late anvelopele, cu atât mai bine. Sigur că o schimbare de genul ăsta implică și jante noi pentru fiecare sezon, ceea ce duce la creșterea considerabilă a bugetului.

Am trecut azi la anvelopele de vară. E cald de vreo 2-3 săptămâni dar n-am avut încredere că nu mai vine vreun îngheț. În plus, conform proiectului de lege intens discutat la începutul iernii, trebuie să avem cauciucri de iarnă montate de la 1 noiembrie până la 31 martie. 120 de lei toată șmecheria, cu anvelopele de anul trecut, bineînțeles.

One thought on “De ce sunt bune anvelopele de vară?”

  1. Cateva mituri demistificate:

    Din punct de vedere al uzurii si sigurantei, faptul ca anvelopele de iarna sunt mai moi iti asigura un control mai bun. Altfel, am avea cu totii roti metalice, cel putin in timpul verii. Altfel spus, faptul ca se rup bucati din ele la franare e un lucru bun pentru siguranta ta. Problema e ca nu se poate face de multe ori. 😛 Ar fi cam ca la Formula 1, unde se schimba cauciucurile de cateva ori pe cursa.

    Despre cauciucurile all-season: cand esti sofer serios nu intra in discutie sa iti iei cauciucuri de iarna (sau de vara de altfel) ieftine. Exista cauciucuri all-season mai bune decat anumite modele de iarna (Debica, Montana sau ce se mai gaseste prin Carefour). Minusul e ca all-seasonurile astea de la Good Year, Vredestein, Nokian etc costa mai mult decat un set de vara + unul de iarna.

    Iarna se recomanda cauciucuri cu latime mai mica doar daca esti in sau folosesti stilul de mers din WRC, adica rotile se invart cu viteza mai mare decat viteza relativa fata de sol a masinii iar masina circula mai mult in lateral prin derapaje controlate, deplasarea se face prin zapada afanata si, cel mai important, se folosesc tinte de metal infipte in roata. Atunci da, ai vrea sa sapi cu tintele alea. Pe drumuri normale, in trafic, ai vrea sa ai aderenta cat mai mare, deci punct de contact cu drumul cat mai mare, cam ca la tancuri. De ce crezi ca tancurile folosesc senile? Nu crezi ca ar fi putut sa le puna roti pentru deplasarile prin zapada/mocirle? E cam aceeasi situatie cu masinile care merg prin desert si la care se desumfla rotile tocmai pentru a avea, cum spuneam, suprafata de contact cat mai mare.

    Despre striatile anvelopelor de vara: cel mai important e ca anvelopele de vara au sant(uri) longitudonal de evacuare a apei, sant care e total nerecomandat iarna. Anvelopele de iarna sunt cele care au striatii mai sensibile, interstitiile alea fine fiind destinate absorbtiei si evacuarii zapezii, pe principiul ventuzelor, pentru asigurarea aderentei.