Cucerește intersecția 2: Piața Universității

Continuăm seria începută săptămâna trecută despre intersecțiile “speciale” din București.

Piața Universității nu e neapărat o intersecție ciudată. Semafoarele sunt gândite ok, și din punct de vedere al amplasării și ca durată și se întâmplă foarte rar să vedem blocaje adevărate în zonă, mai ales în condițiile în care intersecția preia traficul de pe 4 artere mari.

În schimb există o problemă cu mijlocele de transport în comun. Mă refer în special la cârca de trolee și autobuze care vine de pe Carol și intră pe Elisabeta, având stații și înainte și după Piața Universității.

La ultimul stop de pe Carol sunt patru benzi. Una dintre ele e clar pentru făcut dreapta pe Bălcescu și nu se continuă nici pe Elisabeta, nici în rondul din centrul intersecției.

Face cineva dreapta de pe banda aia? Prea puțini. Cred că 90% din șoferi sunt convinși că au dreptul să se bage înainte pe prima bandă, iar autobuzele și troleibuzele sunt oricum obligate să facă asta. Cam așa:

Ce rezultă de obicei de aici? Că fraierii de pe benzile 2 și 3 sunt forțați să se certe cu unul sau cu altul pe prioritate, în timp ce troleele și restul de mașini de pe banda 1 merg voios înainte. În loc să treacă multă lume și repede prin intersecție, trec 7-8 norocoși care și-au făcut loc, iar restul ori rămân în spate, ori ajung să treacă mai departe abia când s-a făcut verde pentru direcția perpendiculară.

Zgomot și claxoane? Din plin. Nervi întânși la fel. Plus ineficiență a traficului și cozi mari în spate pe Carol (dacă v-ați pus vreodată problema).

Soluții sunt:

– să dispară stația de autobuze de pe Carol și să fie instalată una mare la Piața Rosetti, în bucla aia plină de taxiuri și mașini parcate aiurea.

– să se instaleze un mijloc de orientare a traficului pe ultimii câțiva metri înainte de intersecție; cred că și morcovii lui Oprescu ar funcționa cât de cât, măcar să te facă să-ți pui întrebări.

– să se lărgească bucla din centrul intersecției cu o bandă; și dacă tot suntem aici, și la intrarea pe Elisabeta trebuie să se întâmple același lucru: acum sunt două benzi pe primii cinci metri și apoi trei. care-i faza cu asta?

Dar cel mai și cel mai simplu ar fi să nu te bagi niciodată pe banda 1 la stop. 😛

2 thoughts on “Cucerește intersecția 2: Piața Universității”

  1. Unde mai pui ca, in rond, banda cea mai apropiata de centrul intersectiei e mereu blocata cu cei care fac stanga, care se aglomereaza dupa semaforul de facut la stanga pana in dreapta, unde e marcat E60 in poza ta, astfel incat, practic, tot traficul spre Academiei se stranguleaza pe o banda.

    Nu mai vorbesc si de urmatoarea intersectie, unde trei benzi devin doua, cu directii marcate destul de bine, dar aparent nu suficent. Nu vorbesc nici de drumul pana acolo, cand cei care vin pe banda a doua trebuie sa dea prioritate autobuzelor, pentru preselectare si iese un talmes-balmes.

  2. am intalnit si eu un sofer de 50 ani care era sa se urce pe mine … in rond … ca el a plecat de la semafor din banda doi si trebuia sa intre in sensul giratoriu tot pe banda 2 :)) m am certat cu el 10 min .. si cand i am zis sa mergem in intersectie sa ne uitam cum sunt benzile … a zis ca nu are timp .. si imi zicea ca are ani de soferie .. dar degeaba ….