Cucereşte intersecţia 2: Piaţa Universităţii

10 martie, 2011
intersecţii | 2 reacţii

Continuăm seria începută săptămâna trecută despre intersecţiile „speciale” din Bucureşti.

Piaţa Universităţii nu e neapărat o intersecţie ciudată. Semafoarele sunt gândite ok, şi din punct de vedere al amplasării şi ca durată şi se întâmplă foarte rar să vedem blocaje adevărate în zonă, mai ales în condiţiile în care intersecţia preia traficul de pe 4 artere mari.

În schimb există o problemă cu mijlocele de transport în comun. Mă refer în special la cârca de trolee şi autobuze care vine de pe Carol şi intră pe Elisabeta, având staţii şi înainte şi după Piaţa Universităţii.

La ultimul stop de pe Carol sunt patru benzi. Una dintre ele e clar pentru făcut dreapta pe Bălcescu şi nu se continuă nici pe Elisabeta, nici în rondul din centrul intersecţiei.

Face cineva dreapta de pe banda aia? Prea puţini. Cred că 90% din şoferi sunt convinşi că au dreptul să se bage înainte pe prima bandă, iar autobuzele şi troleibuzele sunt oricum obligate să facă asta. Cam aşa:

Ce rezultă de obicei de aici? Că fraierii de pe benzile 2 şi 3 sunt forţaţi să se certe cu unul sau cu altul pe prioritate, în timp ce troleele şi restul de maşini de pe banda 1 merg voios înainte. În loc să treacă multă lume şi repede prin intersecţie, trec 7-8 norocoşi care şi-au făcut loc, iar restul ori rămân în spate, ori ajung să treacă mai departe abia când s-a făcut verde pentru direcţia perpendiculară.

Zgomot şi claxoane? Din plin. Nervi întânşi la fel. Plus ineficienţă a traficului şi cozi mari în spate pe Carol (dacă v-aţi pus vreodată problema).

Soluţii sunt:

– să dispară staţia de autobuze de pe Carol şi să fie instalată una mare la Piaţa Rosetti, în bucla aia plină de taxiuri şi maşini parcate aiurea.

– să se instaleze un mijloc de orientare a traficului pe ultimii câţiva metri înainte de intersecţie; cred că şi morcovii lui Oprescu ar funcţiona cât de cât, măcar să te facă să-ţi pui întrebări.

– să se lărgească bucla din centrul intersecţiei cu o bandă; şi dacă tot suntem aici, şi la intrarea pe Elisabeta trebuie să se întâmple acelaşi lucru: acum sunt două benzi pe primii cinci metri şi apoi trei. care-i faza cu asta?

Dar cel mai şi cel mai simplu ar fi să nu te bagi niciodată pe banda 1 la stop. 😛

Reacții

2 reacții la “Cucereşte intersecţia 2: Piaţa Universităţii”

 1. nashu_mare pe 16 martie 2011 08:43

  Unde mai pui ca, in rond, banda cea mai apropiata de centrul intersectiei e mereu blocata cu cei care fac stanga, care se aglomereaza dupa semaforul de facut la stanga pana in dreapta, unde e marcat E60 in poza ta, astfel incat, practic, tot traficul spre Academiei se stranguleaza pe o banda.

  Nu mai vorbesc si de urmatoarea intersectie, unde trei benzi devin doua, cu directii marcate destul de bine, dar aparent nu suficent. Nu vorbesc nici de drumul pana acolo, cand cei care vin pe banda a doua trebuie sa dea prioritate autobuzelor, pentru preselectare si iese un talmes-balmes.

 2. pif pe 16 martie 2011 13:04

  E programata o ocntinuare pentru maine… 😛

 3. George pe 22 decembrie 2015 13:31

  am intalnit si eu un sofer de 50 ani care era sa se urce pe mine … in rond … ca el a plecat de la semafor din banda doi si trebuia sa intre in sensul giratoriu tot pe banda 2 :)) m am certat cu el 10 min .. si cand i am zis sa mergem in intersectie sa ne uitam cum sunt benzile … a zis ca nu are timp .. si imi zicea ca are ani de soferie .. dar degeaba ….

Lasă un comentariu
 • Ars poetica

  În 2007 căutam un loc de dat cu capul pentru că traficul de Bucureşti devenise insuportabil. Între timp lucrurile s-au schimbat - în bine! - iar azi dintrafic.net a devenit un loc de discuţii despre întâmplările ieşite din comun în trafic, despre psihologia şoferului şi despre cum să facem oraşul mai frumos.