Drive Test Citroen C4

Prin amabilitatea CeRecomand.ro și Citroen România am condus acum două săptămâni noul C4 prin traficul de București. 😀 Nu mult, doar o oră, dar îndeajuns încât să-mi fac o părere superficială.

Despre mașină

Prima surpriză a fost cutia semi-automată. Într-un fel sau altul am ratat experiența asta în 7 ani de șoferie. Parcă din povești nu suna deloc interesant, așa că nici nu mi-am pus problema că o să ajung vreodată să mă joc cu una. În realitate cutia semi-automată (mă rog, pe modul automat) e idiot-proof. E perfectă pentru femei în trafic și oameni care nu prea le au cu coordonarea mână-picior.

Momentul culminant a fost la ieșirea dintr-un pasaj când am realizat brusc că n-am nici pedală de ambreiaj, nici manetă pentru frâna de mână, așa că am întrebat inocent “cum se face?”. Plecarea din pantă adică. S-a râs un pic de mine, până m-am prins singură că nu e nimic de făcut de fapt. Oh well.

Altfel, noul C4 era un diesel cu 116 cai, plafon panoramic și o groază de senzori, gadgeturi și nebunii. Am spus-o și atunci în trafic, prefer mașinile spartane. N-am nevoie decât de turometru, vitezometru și încă vreo 3 indicatoare. GPS-ul, cele o mie de controale de pe volan, reglajele pentru lumini, masajul din scaun și restul de gadgeturi îmi sunt perfect inutile. Un lucru util e senzorul pentru unghi mort, dar parcă și ăsta ia un pic din plăcerea condusului “pur”.

Prin traficul de București

Cum spuneam, nu am avut foarte mult timp la dispoziție, iar orașul a fost destul de aglomerat. De fapt, cred că n-am stat de la începutul anului cât am stat vineri în trafic. Am preluat mașina din Drumul Taberei și am lăsat-o la Eroilor după câteva ture de cartier și câteva de Casa Poporului.

Cutia automată își face treaba, deși parcă nu ne înțelegem perfect când vine vorba de momentul potrivit pentru schimbarea vitezei. Am avut vreo două situații în care mi-ar fi plăcut să știe să schimbe într-o treaptă inferioară într-o mini-depășire sau cine-știe ce altă situație de trafic. În schimb, noul C4 are și mod manual, unde te lasă pe tine să schimbi vitezele cu ajutorul comenzilor de pe volan. E ok, face ce trebuie, dar parcă senzația de cutie manuală și de schimbător de viteze nărăvaș nu se compară deloc cu experiențele astea. 😛

Trebuie însă să recunosc — noul C4 se înfige bine, chiar și în varianta diesel cu 116 cai și cutie semi-automată. E în primul rând o mașină care se conduce foarte ușor, iar pentru cei cu drumuri lungi și dese prin București, ar putea fi o opțiune perfectă. Pe partea de design mi se pare mult peste modelul vechi, cel puțin exteriorul e foarte aproape de idealul meu de mașină (din clasa respectivă), iar tavanul panoramic face toți banii.

Dar cel mai important feature mi s-a părut opțiunea “ECO”: motorul se oprește automat când stai la stop de exemplu. Conform prietenilor de la CeRecomand.ro, în primele 4 ore de trafic de București, motorul a fost oprit 40 de minute. Astfel, consumul în oraș ajunge undeva pe la 8l/100km, iar asta domnilor, se cheamă economie. 😀

În concluzie

Mulțumim CeRecomand.ro pentru experiență, felicitări Citroen România pentru campanie: mașina pentru presă a făcut peste 6000 km de la începutul anului.

Mi-aș lua un C4? Poate. Aveam opțiunea asta în minte și când mi-am luat Astra, dar modelul vechi nu m-a convins. Adică vitezometrul cu cifre arabe mi se părea pur și simplu cel mai mare turn-off șoferistic posibil. 😛 Noul C4 mi se pare mai reușit. Probabil că n-aș renunța la cutia manuală prea curând, dar așa cum am zis și mai sus — chiar e o mașină mișto de oraș.

4 thoughts on “Drive Test Citroen C4”

  1. Cutiile automate bune (inca) nu prea le gasesti pe masini “non-premium”.

  2. 8 litri nu e chiar putin. La aproximativ aceeasi putere, atat consuma si dieselul meu in oras. In schimb, cum le spuneam si altora, sistemul asta start-stop nu prea imi inspira incredere. Economia de combustibil se duce pe consumul de … motor. Cele mai nasoale momente pentru viata acestuia sunt la pornire, cand uleiul nu este pozitionat unde trebuie. In schimb, poti sa-l turezi sa il ia dracii si sa nu apara uzura.

    Cred ca in oras, ai simtit niutonmetrii, nu caii putere. Ce cuplu avea? Oricum, ma gandesc ca ar trebui sa fie destul de serios la puterea aia…

  3. 8 litri e puțin pentru mine, că benzinake din parcare nu prea scade sub 10l/100km în oraș 😛

    Despre cutia automată nu știu ce să spun, sincer nici nu mă pasionează prea tare subiectul, mi se pare că taie din distracție.

    Despre start/stop, teoretic îți dau dreptate, practic vreau să văd cu ochii mei că e consumul mai mic. În articol mă minunam doar cât se stă prin oraș.

    270 Nm conform site. Nu mă pricep prea bine, but isn’t it like huge!? Îmi scapă ceva?