Probleme cu staţiile RATB şi nesimţirea de rigoare

25 aprilie, 2011
întâmplări | 5 reacţii

Ziceam într-un articol trecut că mă enervează când într-o staţie de autobuz sunt oprite taxiuri sau maşini personale, RATB-ul n-are unde să oprească decât pe banda următoare şi, coincidenţa coincidenţelor, eu vreau să intru pe prima stradă la dreapta.

E halucinant câte reguli nu sunt respectate în cazul ăsta:

(1) oprirea interzisă în staţiile mijloacelor de transport în comun

(2) de cele mai multe ori, oprirea interzisă în intersecţie

(3) dreapta de pe banda a doua (eu, că n-am ce să fac)

(4) neacordare de prioritate RATB când iese din staţie (tot eu, că dacă staţia lui e în mijlocul drumului, sorry, dar îmi bag picioarele)

(5) blocarea intersecţiei: da, că dacă n-am unde să mă duc, stau

(6) neacordare de prioritate din partea RATB, pentru că dacă nu iese din staţie (şi nu iese, că acolo stă taximetristul şi molfăie şaorma), e doar un simplu participant la trafic 😀

(7) în sfârşit, regula aia simplă, mama lor, cărei ne place să îi spunem CÂT DE IDIOT SĂ FII?

Şi cum e greu să te lupţi cu morile de vânt, căutăm rezolvări oficiale.

Posibile soluţii:

(1) Alveole, nene. Cu forţa, cu riscul de a nu mai avea trotuar. Nu pentru că ar schimba în vreun fel situaţia (în esenţă cu sau fără aleveolă tot aia e), dar statistic vorbind parcă-s mai puţini nesimţiţi care parchează în alveole decât pe prima bandă în staţie.

(2) Amenzi şi ridicări. Ştiu că e utopic, dar poate îmi explică cineva de ce în zonele rar aglomerate şi cu destul spaţiu pe carosabil se ridică maşini într-o veselie, în timp ce acolo unde trebuie primeşti maxim un claxon de la vreun poliţist rătăcit?

(3) Schimbarea staţiilor RATB. Să explic. În multe oraşe aglomerate de pe continentul ăsta, autobuzele merg pe linia de tramvai şi preiau călători de pe refugiu. Avantajul? În principiu e mai liber pe mijlocul drumului, pietonii au unde aştepta şi opririle RATB nu mai îngreunează traficul. Sigur că nu se poate implementa peste tot, dar un pilot pe Mihai Bravu m-ar face tare fericită.

Ce ziceţi? Fezabil? Utopic? Sau mă enervez eu prea tare pentru că păţesc asta în fiecare zi în drum spre casă?

Reacții

5 reacții la “Probleme cu staţiile RATB şi nesimţirea de rigoare”

 1. Stefan pe 26 aprilie 2011 01:29

  Daca s-ar curata putin de taxiuri s-ar rezolva jumate din problema.

 2. nashu_mare pe 26 aprilie 2011 08:51

  Glumesti cu alveolele, nu? Singurul moment in care astea sunt libere pe Mosilor si Colentina (pe care le frecventez frecvent eu 😀 ) e dupa ce a trecut masina de ridicat.

  Ma enerveaza la culme orasele unde autobuzele merg pe linia de tramvai. Si e si ilegal. De ce e ilegal? In primul rand, pentru ca toate vehiculele, cu exceptia tramvaielor, se depasesc pe partea stanga. Si pentru ca toate vehiculele (fara nicio exceptie, nici macar tramvaiele :ding:) trebuie sa circule cat mai pe partea din dreapta a drumurilor. Si pentru ca doua autobuze nu prea au loc printre doua refugii si chiar nici macar printre un refugiu si masinile care circula pe ultima banda pe partea cealalta refugiului.

 3. mgc8 pe 26 aprilie 2011 13:21

  Autobuzele pe liniile de tramvai (care ar fi rezervate numai pentru transportul public, nu varza de la noi de acum) sunt o idee excelentă… Totuși e nevoie de mai mult decât o idee ca să se schimbe ceva cu adevărat — un exemplu minunat este TransMilenio în Bogota. Regulile circulației pe stânga/dreapta, depășire, etc. nu se aplică transportului în comun, iar dacă planurile sunt făcute cu cap și puse în practică de altcineva decât politicieni de carieră, rezultatele pot fi surprinzătoare…

 4. nashu_mare pe 26 aprilie 2011 13:35

  Nu stiu cum e in Bogota, dar la noi regulile se aplica si transportului in comun, cu ceva exceptii (in special pentru tramvaie). Ma rog, problema nu sta in legislatie, care s-ar putea modifica relativ usor, ci in infrastructura proiectata intr-un anume fel.

  De fapt, si in Bogota, suucesul sta nu in faptul ca banda autobuzelor e pe centru ci in faptul ca exista o banda delimitata si izolata numai pentru autobuze. Practic, e o alta strada doar a lor.

 5. pif pe 26 aprilie 2011 23:29

  @Stefan: bine punctat, tot mai mult mă scot din sărite taxiurile în trafic, deşi în mod normal n-am nimic cu ei.

  @nashu: nu glumesc neapărat cu alveolele, ziceam aşa ochiometric — parcă nu-i la fel. Cât despre circulatul autobuzelor pe linia de tramvai, în continuare mi se pare o idee bună, numai că trebuie pusă în practică decent, adică nu „să nu încapă între refugii”.

Lasă un comentariu
 • Ars poetica

  În 2007 căutam un loc de dat cu capul pentru că traficul de Bucureşti devenise insuportabil. Între timp lucrurile s-au schimbat - în bine! - iar azi dintrafic.net a devenit un loc de discuţii despre întâmplările ieşite din comun în trafic, despre psihologia şoferului şi despre cum să facem oraşul mai frumos.