Drive Test Citroen C4

22 aprilie, 2011
maşini | 4 reacţii

Prin amabilitatea CeRecomand.ro şi Citroen România am condus acum două săptămâni noul C4 prin traficul de Bucureşti. 😀 Nu mult, doar o oră, dar îndeajuns încât să-mi fac o părere superficială.

Despre maşină

Prima surpriză a fost cutia semi-automată. Într-un fel sau altul am ratat experienţa asta în 7 ani de şoferie. Parcă din poveşti nu suna deloc interesant, aşa că nici nu mi-am pus problema că o să ajung vreodată să mă joc cu una. În realitate cutia semi-automată (mă rog, pe modul automat) e idiot-proof. E perfectă pentru femei în trafic şi oameni care nu prea le au cu coordonarea mână-picior.

Momentul culminant a fost la ieşirea dintr-un pasaj când am realizat brusc că n-am nici pedală de ambreiaj, nici manetă pentru frâna de mână, aşa că am întrebat inocent „cum se face?”. Plecarea din pantă adică. S-a râs un pic de mine, până m-am prins singură că nu e nimic de făcut de fapt. Oh well.

Altfel, noul C4 era un diesel cu 116 cai, plafon panoramic şi o groază de senzori, gadgeturi şi nebunii. Am spus-o şi atunci în trafic, prefer maşinile spartane. N-am nevoie decât de turometru, vitezometru şi încă vreo 3 indicatoare. GPS-ul, cele o mie de controale de pe volan, reglajele pentru lumini, masajul din scaun şi restul de gadgeturi îmi sunt perfect inutile. Un lucru util e senzorul pentru unghi mort, dar parcă şi ăsta ia un pic din plăcerea condusului „pur”.

Prin traficul de Bucureşti

Cum spuneam, nu am avut foarte mult timp la dispoziţie, iar oraşul a fost destul de aglomerat. De fapt, cred că n-am stat de la începutul anului cât am stat vineri în trafic. Am preluat maşina din Drumul Taberei şi am lăsat-o la Eroilor după câteva ture de cartier şi câteva de Casa Poporului.

Cutia automată îşi face treaba, deşi parcă nu ne înţelegem perfect când vine vorba de momentul potrivit pentru schimbarea vitezei. Am avut vreo două situaţii în care mi-ar fi plăcut să ştie să schimbe într-o treaptă inferioară într-o mini-depăşire sau cine-ştie ce altă situaţie de trafic. În schimb, noul C4 are şi mod manual, unde te lasă pe tine să schimbi vitezele cu ajutorul comenzilor de pe volan. E ok, face ce trebuie, dar parcă senzaţia de cutie manuală şi de schimbător de viteze nărăvaş nu se compară deloc cu experienţele astea. 😛

Trebuie însă să recunosc — noul C4 se înfige bine, chiar şi în varianta diesel cu 116 cai şi cutie semi-automată. E în primul rând o maşină care se conduce foarte uşor, iar pentru cei cu drumuri lungi şi dese prin Bucureşti, ar putea fi o opţiune perfectă. Pe partea de design mi se pare mult peste modelul vechi, cel puţin exteriorul e foarte aproape de idealul meu de maşină (din clasa respectivă), iar tavanul panoramic face toţi banii.

Dar cel mai important feature mi s-a părut opţiunea „ECO”: motorul se opreşte automat când stai la stop de exemplu. Conform prietenilor de la CeRecomand.ro, în primele 4 ore de trafic de Bucureşti, motorul a fost oprit 40 de minute. Astfel, consumul în oraş ajunge undeva pe la 8l/100km, iar asta domnilor, se cheamă economie. 😀

În concluzie

Mulţumim CeRecomand.ro pentru experienţă, felicitări Citroen România pentru campanie: maşina pentru presă a făcut peste 6000 km de la începutul anului.

Mi-aş lua un C4? Poate. Aveam opţiunea asta în minte şi când mi-am luat Astra, dar modelul vechi nu m-a convins. Adică vitezometrul cu cifre arabe mi se părea pur şi simplu cel mai mare turn-off şoferistic posibil. 😛 Noul C4 mi se pare mai reuşit. Probabil că n-aş renunţa la cutia manuală prea curând, dar aşa cum am zis şi mai sus — chiar e o maşină mişto de oraş.

Reacții

4 reacții la “Drive Test Citroen C4”

 1. Stefan pe 22 aprilie 2011 23:36

  Cutiile automate bune (inca) nu prea le gasesti pe masini „non-premium”.

 2. nashu_mare pe 26 aprilie 2011 09:01

  8 litri nu e chiar putin. La aproximativ aceeasi putere, atat consuma si dieselul meu in oras. In schimb, cum le spuneam si altora, sistemul asta start-stop nu prea imi inspira incredere. Economia de combustibil se duce pe consumul de … motor. Cele mai nasoale momente pentru viata acestuia sunt la pornire, cand uleiul nu este pozitionat unde trebuie. In schimb, poti sa-l turezi sa il ia dracii si sa nu apara uzura.

  Cred ca in oras, ai simtit niutonmetrii, nu caii putere. Ce cuplu avea? Oricum, ma gandesc ca ar trebui sa fie destul de serios la puterea aia…

 3. pif pe 26 aprilie 2011 23:40

  8 litri e puţin pentru mine, că benzinake din parcare nu prea scade sub 10l/100km în oraş 😛

  Despre cutia automată nu ştiu ce să spun, sincer nici nu mă pasionează prea tare subiectul, mi se pare că taie din distracţie.

  Despre start/stop, teoretic îţi dau dreptate, practic vreau să văd cu ochii mei că e consumul mai mic. În articol mă minunam doar cât se stă prin oraş.

  270 Nm conform site. Nu mă pricep prea bine, but isn’t it like huge!? Îmi scapă ceva?

 4. nashu_mare pe 27 aprilie 2011 09:08

  Referitor la cuplu: compara-l cu ala de pe benzinake! 😛

Lasă un comentariu
 • Ars poetica

  În 2007 căutam un loc de dat cu capul pentru că traficul de Bucureşti devenise insuportabil. Între timp lucrurile s-au schimbat - în bine! - iar azi dintrafic.net a devenit un loc de discuţii despre întâmplările ieşite din comun în trafic, despre psihologia şoferului şi despre cum să facem oraşul mai frumos.