În trafic eşti un anonim

21 septembrie, 2011
psihologia şoferului | 2 reacţii

În trafic nu prea contează ce ştii să faci când te dai jos din maşină. Comunicarea e atât de viciată, încât în cel mai bun caz poţi spera să faci o impresie bună cu skillsurile de condus. De cele mai multe ori însă, tu şi maşina ta sunteţi inamicul care trebuie depăşit, care trebuie să dispară şi care CLAR conduce mai prost decât mine. 😛

Te-ai întrebat vreodată cine sunt ceilalţi participanţi la trafic? Excelent — n-o să ştii niciodată. Sigur că poţi face presupuneri şi eticheta oamenii. Maşina e nouă sau veche? Scumpă sau ieftină? Roşie sau vernil? Tuning de prost gust? Gene? Floricele? Jante dubioase? Stickere motivaţionale? Branduri cunoscute? Maşină de serviciu?

Poţi chiar anticipa comportamentul şoferului în funcţie de caracteristicile de mai sus, dar nu poţi ştii niciodată cine se află de fapt în spatele volanului. O gagică într-un Matiz cu floricele te poate croşeta din două mişcări, iar băiatul cu BMW s-ar putea să nu fie nesimţit şi chiar să caute un loc de parcare. Facem presupuneri, dar de cele mai multe ori le facem degeaba.

Şi tu cine eşti de fapt în trafic? Eu conduc o maşină de băiat (deşi eu tot susţin că e unisex, enfin), nu sunt atât de obsedată de ea ca să o personalizez mai departe de număr sau ca să o menţin permanent curată. N-am prea multe obligaţii (3 uşi anyone?), dar am tone de răbdare. Mda, nu prea mă grăbesc nicăieri zilele astea.

Pentru tine în schimb, sunt probabil una cu o maşină gri pe care ai depăşit-o (!!!111) când a ales în mod greşit să rămână pe banda mai aglomerată.

Vezi unde bat? În trafic nu contează cine eşti — mai mult — datele de identificare pot fi interpretate în fel şi chip, de multe ori complet aiurea.

Dar de ce ar conta cine suntem în trafic? Până la urmă celelalte maşini, împreună cu şoferii sunt nişte prezenţe de câteva minute: ne intersectăm cu ei şi apoi nu-i mai vedem niciodată. Ei bine, contează, pentru că deşi eşti un anonim, în trafic te comporţi ca şi cum toată lumea te-ar cunoaşte: nu, ceilalţi şoferi nu ştiu unde şi de ce te grăbeşti, nu ştiu că de obicei nu blochezi o bandă cu maşina parcată, dar că azi faci o excepţie, nu-şi imaginează că dacă ai părul roşu şi peste 50 de ani s-ar putea să ştii de fapt să conduci. Şi reacţionează ca atare.

Reacții

2 reacții la “În trafic eşti un anonim”

 1. camionagiu pe 21 septembrie 2011 09:32

  da, recunosc ca am meditat destul de serios la asta si inca ma pasioneaza lucrurile care decurg. In masina pe care o claxonezi ca un disperat poate este chirurgul care peste cateva ore iti va opera mama si in fata caruia vei sta cu caciula in mana.
  Sau e marea ta iubire din liceu si pentru o istericala vei schimba pentru totdeauna o anumita stare pe care o aveai cand te gandeai la ea. Si ea va ramane cu imaginea ta de carnat grobian. Sunt multe…

 2. pif pe 21 septembrie 2011 13:24

  Bună observaţie. Nu evaluasem lucrurile atât de personal. Am păţit odată o mică bălăcăreală cu o tanti care s-a dovedit a fi profa la cursul la care mă grăbeam… na, toţi avem zile mai proaste 😀

Lasă un comentariu
 • Ars poetica

  În 2007 căutam un loc de dat cu capul pentru că traficul de Bucureşti devenise insuportabil. Între timp lucrurile s-au schimbat - în bine! - iar azi dintrafic.net a devenit un loc de discuţii despre întâmplările ieşite din comun în trafic, despre psihologia şoferului şi despre cum să facem oraşul mai frumos.