Plimbări nocturne

13 decembrie, 2009
Necategorizat | Comentarii?

Aveam obiceiul ăsta acum 3-4 ani, când trezitul de dimineaţă nu era un must al zilelor lucrătoare. Mă plimbam până la Otopeni şi înapoi, de-abia construiseră podurile pasarelă peste DN şi îmi plăcea să mă uit la lumini şi la pista de aterizare. Apoi reveneam acasă, trecând vijelios prin centru, printre maşini, oameni şi vieţi.

N-am mai făcut asta de multă vreme. Cred că s-a tăiat macaroana când au început să sape la Pasajul Băneasa şi nu mai era deloc simplu să treci prin zonă, nici măcar la ore târzii. Iar orele târzii nu-mi mai erau libere, pentru că trebuia să dorm.

Dar dacă tot s-a deschis Pasajul Băneasa, mi s-a părut rezonabil să mă apuc din nou de excursii nocturne. Am făcut-o în seara asta, pentru că mă plictiseam la o petrecere şi aveam nişte timp de omorât. Plus că ţineam să îmi testez anvelopele la -1 grad şi bălţi îngheţate, dacă tot a venit azi iarna. Iar suprizele au fost multe.

În primul rând, n-am văzut nicio maşină pe sensul de ieşire din oraş. Nici măcar una, de la Băneasa până la intrearea în Otopeni. Uitasem că asfaltul de acolo e mai bun decât în centrul Bucureştiului, iar când chiar e gol gol o plimbare e o plăcere. 😀

Apoi mi-au plăcut luminiţele de Crăciun. Dacă cele din centru sunt nişte arătări cumplite, în partea de nord a oraşului cineva a avut mai multă inspiraţie. Iar la aeroport sunt chiar drăguţe, jos pălăria. Tot nu înţeleg de ce se preferă albastrul în fiecare an, dar măcar să fie de bun gust. Combinaţiile de pe Magheru şi mai ales bradul (pe care l-am numit Heineken, vezi steaua din vârf) de la Universitate sunt penibile şi deranjante. Nici nu mai zic de cum arată sectorul 4, care deşi consumă energie cât pentru tot oraşul e o nebunie. Pozitivă, zic.

Şi mergând un pic mai departe, e impresionant cum s-a dezvoltat zona Băneasa. Da, nu sunt picată din cer, am trecut de sute de ori pe-acolo de când se construiesc diverse, dar de data asta am avut răbdare să fac o comparaţie cu Băneasa de acum 4-5 ani. Logistic e mare durere, e adevărat, pentru că nu e spaţiu, dar e frumos. E lumină şi se vede că Bucureştiul se extinde. Mie îmi place, iar în condiţiile de faţă în care şoseaua era liberă, n-am de ce să mă plâng nici de trafic. 😛

Mai contează că iar am +100 de km la bord de ieri dimineaţă? Anvelopele mele sunt ok, thank you very much, aşteptăm teste mai dure. Dar mă gândesc la percepţia pe care o au oamenii despre traficul din Bucureşti şi plimbările astea îmi amintesc că se poate şi altfel. Adică fără trafic, dar cu dispoziţie să te uiţi şi la ce-i pe-afară, unde pe bune, e frumos.

Reacții

Lasă un comentariu
  • Ars poetica

    În 2007 căutam un loc de dat cu capul pentru că traficul de Bucureşti devenise insuportabil. Între timp lucrurile s-au schimbat - în bine! - iar azi dintrafic.net a devenit un loc de discuţii despre întâmplările ieşite din comun în trafic, despre psihologia şoferului şi despre cum să facem oraşul mai frumos.