Dacă ar fi în fiecare zi Paște

Zilele ar fi mult mai lungi. Să explic.

În lunea de Paște am plecat de-acasă spre sală la 8:45 și la 9:15 eram echipată și pe aparate. Într-o zi normală ar fi trebuit să plec de-acasă pe la 8:15, ceea ce nu fac niciodată, că e sinucidere curată. De asemenea, după o oră de alergat am mai făcut tot fix jumătate de oră până în bucătărie. Într-o zi normală s-ar fi făcut ora 12.

Ieri m-am plimbat o groază. Stăteam și mă minunam că nu numai că străzile sunt libere, dar și locurile de parcare sunt la fel de goale. Stăteam la stop și nu-mi venea să cred cât de largi sunt unele străzi de fapt. Și cât de mulți oameni au abandonat totuși barca, neașteptat.

(Sau pur și simplu uitasem cum e, înainte îmi plăcea să lucrez în zilele libere ca să pot să mă plimb într-o zi în care instituțiile sunt deschise.)

Ce-am mai făcut? Păi am remarcat o tonă de taximetriști poziționați strategic pe colțuri de intersecție. Intersecțiile astea fiind goale, păreau un ciorchine de bube galbene apărute de sub asfalt. Plus că deși mai toți șoferii de sărbători (care-s mai rău decât ăia de weekend) se mișcau prin oraș cu viteza melcului, taximetriștii de care vorbeam nu aveau nici o problemă să taie benzi, să schimbe direcția fără semnalizare, să-ți taie fața. Periculos.

Și în mod surprinzător, n-am văzut în viața mea atâtea mașini de Constanța în capitală. Asta-i un fel de pay back în avans pentru ce se va întâmpla weekendul următor?

(E 1 mai. Știu, e ciudat. Dar e deja 1 mai.)

Cât despre duminică — o oră cât am stat la masa de Paște am văzut trei reportaje despre trei accidente. Coincidență? Nu cred. Sărbătorile sunt aerisite în București, dar numai dacă ai grijă de două ori mai mult decât de obicei.

2 thoughts on “Dacă ar fi în fiecare zi Paște”

  1. Si tu nu ai fost de Paste pe drumurile nationale, sa vezi acolo soferi de sarbatori. De fapt, vorbesc de luni, ca duminica dadeai cu tunul si nu nimereai o masina. Mie A2 imi aducea aminte de Mad Max. 😛

    In schimb, luni toate harburile de Dacii 1310 de prin 1970 erau pe sosele si manau capat de coloana cu vitejeasca viteza de 60 de kilometri la ora intre localitati. Nu mai vorbesc si de cate turisme erau trase pe banda de urgenta pe autostrada, cu capota ridicata sau cu rotile explodate… (cand masinile stau multa vreme, se mai blocheaza cate un pistonas de frana care mai supra incalzeste cauciucurile, se mai evapora niste lichid de racire, mai ramai fara ulei, una-alta). Pe banda a doua, in schimb, erau Vectrele de prin 2000 cu cate 4-5 ță… lucratori ai campului mutati de 2 ani la oras care rulau la 5 metri in spatele meu, fie ca mergeam cu 170, fie cu 100. Pe prima banda era coloana care mergea cu 80-90, iar aia cu 90 se mai enervau din cand in cand pe melcii din fata si ieseau sa ii depaseasca, evident, fara sa se asigure daca vine careva din spate, ca doar mergeau cu viteza legala si atunci asigurarea e optionala.