Trafic pe modul corporatist

23 septembrie, 2011
poveşti | 4 reacţii

Ştiţi cum zicem întotdeauna în septembrie că a venit toamna, a început şcoala, se întorc studenţii şi prin urmare oraşul e de două ori mai aglomerat decât vara? Ba chiar dăm şi sfaturi ca să scapi de cozile din intersecţii. Însă raţionamentul nu e perfect corect:

 • Sunt foarte puţini elevi şi studenţi care conduc, măcar din considerente de vârstă.
 • Profesorii nu au toţi program de la 9 dimineaţa, ba chiar obişnuiesc să ajungă la lucru fie cu noaptea în cap, fie spre după-amiază.
 • Există părinţi care îşi duc copiii la şcoală — adevărat, dar pe vremea mea şcoala începea undeva pe la 7:30, în niciun caz aproape de ora 9.
 • Dacă ridici ochii într-o intersecţie şi te uiţi la ceilalţi traficanţi vei observa că majoritatea merge singură în maşină şi nu are faţă de puber.

Acestea fiind spuse, tragem concluzia că de la 15 septembrie nu se mai poate respira în Bucureşti fix din cauza celor care au program de la 9 dimineaţa, care trebuie să se prezinte frumos îmbărcaţi la serviciu, care se grăbesc spre o clădire de birouri de prin vreun complex imobiliar, care îşi permit să meargă singuri în maşină — da! oraşul se aglomerează din cauza corporatiştilor.

Dar corporatiştii lucrează şi vara, vei argumenta mirat. Corect. Numai că vara corporatiştii îşi iau şi concediu, de obicei în grup. Îi vezi pe la ştiri blocaţi pe A2, pe Facebook în poze de pe un Transfăgărăşan aglomerat, îi auzi că dispar câte două săptămâni în Tenerife.

De la 15 septembrie însă, e cu totul altă poveste. Probabil că avem în sânge microbul back-to-school, sau poate e doar o chestie de vreme, dar toamna parcă toată lumea lucrează mai cu spor. Începi să te trezeşti mai devreme pentru că nu mai pierzi nopţile în oraş, îţi propui obiective profesionale noi, poate chiar ai făcut o schimbare de carieră. Raţional vorbind, pur şi simplu ai mai multă treabă prin oraş, pentru că odată ce se întoarce lumea din vacanţă, se reiau şi activităţile comerciale curente.

Aşa că, dragi prieteni traficanţi de Bucureşti — săracii copii n-au nicio vină. Nici profesorii. Nici studenţii din provincie. Oraşul e aglomerat din cauza unor oameni ca noi: care au treabă, care se grăbesc şi pentru care toamna înseamnă bună dimineaţa.

Drum bun prin oraş în dimineaţa asta! 😛

Reacții

4 reacții la “Trafic pe modul corporatist”

 1. nashu_mare pe 23 septembrie 2011 09:28

  Ba da, pentru ca multi dintre corporatisti au copii, copii pe care ii duc la scoala, scoala care incepe la 8, 8 la care se aglomereaza strazile, strazi care… Ma opresc aici cu secundarele.:D

 2. pif pe 23 septembrie 2011 14:27

  Cum îţi explici că la ore de vârf 90% din maşini merg doar cu şoferul? Foarte rar văd oameni care să ducă şi pe altcineva dimineaţa.

 3. nashu_mare pe 24 septembrie 2011 15:10

  Da, dar nu cei care merg singuri blocheaza traficul, ci aia care merg mai multi in masina. Aia sunt, cu precadere, cei care nu stiu sa conduca. E si destul de logic: nu merg cu masina decat cand e nevoie sau fac cu schimbul mai multi in zile diferite… Mai mult decat atat, ei au sanse mai mici sa fie atenti la trafic, din cauza elementelor disturbante din masina.

  Cei care merg singuri in masina merg asa zilnic.

 4. nashu_mare pe 27 septembrie 2011 08:42

  Astazi mi s-a confirmat teoria. Dadeam cu spatele dintr-o parcare in spic si ieseam in bulevard. Coloana de masini era oprita, evident. La un moment dat, aud claxoane disperate. Ma uit la cel din spatele meu, adica cel in care se indrepta masina: ala calm. „De unde plm se aude?”. Fac capul girofar ca sa vad ca era nelinistit ala in spatele caruia ieseam si care era speriat ca ii lovesc masina, desi oglinzile mele spuneau altceva. Evident, in afara de tipul de la volan erau si doi copii in masina. Toti agitati. Am deschis usa, mi-am facut o cruce mare spre el de genul „mare ti-e gradina…” si l-am bagat in ma-sa.

Lasă un comentariu
 • Ars poetica

  În 2007 căutam un loc de dat cu capul pentru că traficul de Bucureşti devenise insuportabil. Între timp lucrurile s-au schimbat - în bine! - iar azi dintrafic.net a devenit un loc de discuţii despre întâmplările ieşite din comun în trafic, despre psihologia şoferului şi despre cum să facem oraşul mai frumos.